Banki türbin çarkının tasarımı
Banki turbine runner design
- Tez No: 152931
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR PANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Banki türbini, Banki çarkı. Cross-Flow türbini. Çark
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, su enerjisinden yararlanılarak küçük debili akarsular üzerinde kurulabilecek ve küçük yerleşim birimlerinin enerji gereksinimini karşılayabilecek bir çarkın tasarımı yapılmıştır. Banki ( Cross - Flow ) çarkı; yerel olanaklarla kurulabilmesi, imalatının ve bakımının kolay olması, kısmi, yüklerde veriminin diğer türbinlerden yüksek olması gibi üstünlüklerden dolayı bu çalışmada konu olarak seçilmiştir ve tasarımı yapılmıştır. Bu çarkların üzerine kaynakla tutturulmuş saç diskler arasına, eksene paralel olarak kaynak edilmiş, daire yayı biçiminde profil verilmiş yeterli sayıda silindirik kanattan oluşur. Bunun dışında uygun boru tipi seçilerek düzgün bir açıyla kesilen boru parçalarıda kanat olarak kullanılabilir. Çarka gelen huzme, çark kanatlarını döndürdükten sonra çarkı terketmeden önce kanatlan ikinci kez döndürür. Böylece çark önce merkezcil, sonra da merkezkaç türbin gibi çalışarak sudan iki kademede enerji almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this thesis, desing of runner have been studied. Banki runners, also called cross - flow runners are well - known examples for small water runners. The Banki runners has been selected due to the advantages such as comparatively high efficiency, simple construction, the ability to be manufactured by local industry, the easiness of maintenance and repair. The Banki runners can be used with low head. Banki runner works on the impulse principle. Runner has cylindrical blades mounted peripherally between the two disks. The water goes into the first runner blades and passes through the interval space and strikes the second runner blade again on exit, impacting a smaller amount of encrg\ before leaving the turbine. Altough classed as an impulse turbine, since hydro dynamic pressure forces are also involved so a mixed flow definition would be more accurate. The Banki runners can be installed on a stream with low discharge to utilize the water energy and which can be compansated energy necessities of small local areas.