Zırhlı araçlar için otomatik kontrollü silah istasyonu tasarımı
A design of an automatic controlled weapon station for armored vehicles
  1. Tez No: 152935
  2. Yazar: UFUK AYBAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİ ZAFER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: silah istasyonu, uzaktan komuta, makineli tüfek, weapon station, remote control, machine gun
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Otomatik kontrollü silah istasyonu tasarımı mürettebatın aracın zırh korumasından faydalanarak hedefleri teşhis edip angaje etmesini sağlar. Silah istasyonu kompakt ve düşük profilli olarak dizayn edilmiştir. Sistemin modüler yapısı ordu ihtiyacını en iyi karşılayan yerde kullanılmasına olanak verir. Sistem kaidesi stabilize edildiğinden atış hassasiyeti artırılmıştır. Sistemin içerdiği atış kontrol yazılımı ve sensörler gece ve gündüz operasyonlarının yapılmasını sağlar. Operatörün görüntüyü yaklaştırıp nişan aldığı görüş monitörününde üzerinde olduğu bilgisayar kontrollü uzaktan komuta konsolu ile sistem idare edilerek silah kullanılır. Sistem MK19 bomba atar, 50 kalibrelik M2 makineli tüfek, M249 yarı otomatik silah, M240B makineli tüfek ve benzeri silahlar ile desteklenebilir. Sistem halen geliştirilmektedir ve otomatik kontrollü silah istasyonunun ; zırhlı araç üzerinde kurulmak için tasarlanan, gözetleme faaliyetine olanak sağlayan, nişan ve silah sistemlerinin aracın içinde olduğu, aracın balistik korumasından yararlanan üretim dizaynının yapılabilir olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The automatic controlled weapon station provides Soldiers with the capability to acquire and engage targets while protected by the vehicle. The weapon station is designed as a compact and low-profile, the modular design of the system enables the integration of systems to best suit the army's requirements. The weapon's mounts are stabilized, therefore improving firing accuracy. The system consists fire control software and a sensor suite that allows for day and night operations. The system is operated from a computer-driven remote control console where the operator monitors the sight display on the console, and sets zoom and aiming, to activate the weapon. It can supports the MK19 Grenade Machine Gun, 50 Caliber M2 Machine Gun, M249 Semi Automatic Weapon and M240B Machine Gun and etc.. The system is currently under development and is expected to be available for production design of a remotely controlled weapon station, designed for installation on armored vehicles, offering operation of observation, targeting and weapon systems from within the vehicle, taking advantage of the vehicle's ballistic protection.