Kabul örneklemesi planları için yapay zeka destekli sistem tasarımı yaklaşımı
An artifical intelligence assisted system design approach for acceptance sampling plans
  1. Tez No: 152953
  2. Yazar: ESRA SERTEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİMETULLAH BURNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Acceptance Sampling, Expert Systems, and Genetic Algorithms
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
IV ÖZET Gelen malzemelerin, yan mamullerin ve nihai ürünlerin muayenesi, imalat işlemlerinde gerekli bir faaliyettir. İmalat sürecinin her aşamasında, malzemeler belirli bazı standartlara sahip olmalıdır. Ürünün, belirlenen spesifikasyonlara uygunluğu dikkate alınarak, kabul etme ya da reddetme amacıyla muayenesi yapılıyorsa, bu durumda kabul örneklemesi yöntemi kullanılmaktadır. Aynı anda, hem üreticinin hem de tüketicinin çıkarlarını en iyi şekilde gözetecek bir örnekleme planının yapılması arzu edilir. Bu çalışmada kabul örneklemesi planlarının tasarımında yapay zeka tekniklerinden yararlanılmış ve kabul örneklemesi sistem tasarımı probleminin genetik algoritma yardımıyla çözülmesi üzerinde durulmuştur. Sistemdeki ikinci kısım ise kural tabanlı bir uzman sistem olup, ANSI/ASQC Z1.4, ISO 2859, geçiş kurallarından yararlanarak gevşek, normal, sıkı muayene seviyeleri arasında geçiş sağlamaktadır. Anahtar kelimeler : Kabul Örneklemesi, Uzman Sistemler, Genetik Algoritma
Özet (Çeviri)
SUMMARY Inspection of incoming materials, semi-finished or end-products is essential in manufacturing. Work in process should confirm with certain standards at each stage of production process. If inspection has the purpose of accepting or rejecting a product lot depending on its conformance to specifications, the inspection procedure used is, acceptance sampling. Designing of sampling plans requires taking into account of both the producer's and consumer's interests. In this study, artificial intelligence is used for designing acceptance- sampling plans. Acceptance sampling system design problem has been solved by genetic algorithm module. The second module of the system consists of a knowledge based expert system and uses ANSI/ASQC Z1.4, ISO 2859 switching rules between normal, reduced and tightened inspection levels.