U tipi montaj hattı dengeleme problemleri ve uygulamada karşılaşılan sorunlar
U-shaped assemply line balancing problems and difficulties that are observed in practice
- Tez No: 152989
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET HASGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj hatları, U tipi hat, Hat dengeleme, Assembly lines, U shaped line, Line balancing
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Endüstrileşme sürecinde, toplam işin öğelerine ayrılarak, bu parçaların ayrı ayrı işçiler tarafından yapılmasıyla daha hızlı ve kitlesel (seri) ve daha ucuz üretim yapılabileceği görüşü ortaya çıkmıştır. Bunun sonucu olarak üretim, üzerinde değişik iş istasyonlarının bulunduğu belirli bir hat üzerinden parçaların geçirilmesi yoluyla yapılır. Son yıllarda tam zamanında üretim prensiplerinin uygulanmasının bir sonucu olarak birçok üretim hattı U hat şekline dönüşmektedir. Bu çalışmanın amacı, U tipi hat dengeleme problemlerini incelemek, bir uygulamayla U hattının düz hatta üstünlüklerim ortaya koymak ve U hattının uygulanması sürecinde karşılaşılan sorunları belirlemektir. U hattını dengelemede sezgisel yöntemlerden enbüyük pozisyon ağırlıklandırma yöntemi ve alternatif bir çözüm elde edebilmek için de enbüyük aday yönteminden faydalanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, U hat yerleşiminin, hattın etkinlik göstergelerinde iyileşme sağlayacağım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT During the industrial revolution, the view arose that it is possible to accomplish the job in a faster and cheaper manner by separating it into its components and assigning each item to a different worker. Consequently, production is performed by moving the items through a given definite line along which there are workstations. In the recent years, many production lines have been switched to U-type lines as a consequence of implementation of JIT principles into operations. The aim of this study is to investigate the U-type line balancing problem and reveal the problems that are faced in the U-line application. An application is presented to show the advantages of U line over straight line. Maximum candidate method in order to obtain an alternative solution and maximum position method which is an heuristic method are used to balance the U line. Obtained results have shown that U-line provides improvement in the line effectiveness indicators.