Karışık modelli U tipi montaj hatlarında dengeleme ve sıralama problemleri için yeni bir sezgisel yaklaşım
A new heuristic approach for balancing and sequencing of mixed model U shaped assembly lines
  1. Tez No: 167691
  2. Yazar: UĞUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: U Tipi Montaj Katlan, Karışık Modelli Üretim, Tabu Araması, Montaj Hattı Dengeleme, Model Sıralama, U Shaped Assembly Lines, Mixed Model Production, Tabu Search, Assembly Line Balancing, Model Sequencing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARIŞIK MODELLİ U TİPİ MONTAJ HATLARINDA DENGELEME VE SIRALAMA PROBLEMLERİ İÇİN YENİ BİR SEZGİSEL YAKLAŞIM Uğur ÖZCAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet PEKER 2005, 85 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ahmet PEKER Prof. Dr. Bilal TOKLU Yrd. Doç. Dr. Orhan ENGİN Bu çalışmada, montaj hattında ihtiyaç duyulacak istasyon sayısını en küçükleme amaçlanarak, karışık modelli U tipi montaj hattı dengeleme ve sıralama problemlerinin eşzamanlı çözümü için tabu araması tabanlı yeni bir sezgisel yaklaşım önerilmiştir. Önerilen sezgisel yaklaşım için yeni bir başlangıç çözümü algoritması geliştirilmiştir. Yeni modelin etkinliğini arttırmak amacıyla bir parametre optimizasyonu yapılmıştır. Ayrıca literatürde yer alan 81 adet test problemi çözülerek önerilen sezgisel yaklaşımın etkinliği test edilmiştir. Elde edilen sonuçların, optimal sonuçlardan ortalama % sapma miktarı % 4,95 olarak bulunmuştur. Deneylerin analizleri SPSS 12.0 istatistiksel analiz programı ile yapılmıştır. Çalışmada önerilen sezgisel yaklaşım, MS Visual Basic 6.0 programlama dilinde kodlanmıştır.
Özet (Çeviri)
İİ ABSTRACT Master Thesis A NEW HEURISTIC APPROACH FOR BALANCING AND SEQUENCING OF MIXED MODEL U SHAPED ASSEMBLY LINES Uğur ÖZCAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Industrial Engineering Supervisor: ProfDr. Ahmet PEKER 2005, 85 Pages Jury: Prof. Dr. Ahmet PEKER Prof. Dr. Bilal TOKLU Assist. Prof. Dr. Orhan ENGÎN In this paper, a new heuristic approach based on tabu search for balancing and sequencing of mixed model U shaped assembly lines was proposed. The objective of this heuristic approach is to minimize the number of workstations utilized in a mixed model U shaped assembly lines. An new initial algorithm was developed for proposed heuristic approach. Effective parameters for proposed heuristic approach were compared then best parameters were defined. The proposed heuristic approach was tested 81 test problem in literature. Obtained test results showed that average % deviation of the proposed approach to optimal solution was found % 4,95. All experiments are analyzing of results SPSS 12.0 statistical program. The proposed heuristic approach was coded in Microsoft Visual Basic 6.0.