FC-1Z keski gövdesinin dolgu kaynağında kullanılan elektrod tipinin değişiminin kaynağın yorulma ömrüne olan etkisinin sonlu elemanlar yöntemiyle analizi
Finite element analysis of the effect of welding electrode type used in FC-1Z chisel body on the fatigue life of weld
  1. Tez No: 153010
  2. Yazar: ÖRSAN ELİTOK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BORA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FC-1Z keski ucu gövdesi, Sonlu Elemanlar Yöntemi, ANSYS.Gerilme Analizi, Yorulma Analizi iv, FC-1Z Chisel Body, Finite Element Method, ANSYS, Stress Analysis, Fatigue Analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Günümüzde üretim sürecinin temel bileşeni olan tasarım alanında ulaşılan seviye mühendisliğin sınırlarını zorluyor. Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim (CAD/CAM) yöntemlerindeki gelişmelerin yarımda Bilgisayar Destekli Mühendislik (CAE) de artık vazgeçilemez bir araç haline geldi. Tasarımdan sanal prototip testine kadar her aşamada değerlendirme yapılabilen Bilgisayar Destekli Mühendislik sistemlerinin birer parçası olan Sonlu Eleman Analizi yöntemleri, ürün kalitesini arttırmanm yanı sıra, hataları ve geri dönüşlerden kaynaklanan zaman kayıplarım da azaltmaktadır. Sonlu Elemanlar Analizi (Finite Elements Analysis - FEA) yöntemleri, hem bir parça üzerindeki yük dağılımı, gerilimi ve uzaması gibi mekanik özellikleri, hem de parçayı minik kısımlara ayırarak bu değişkenlerin kritik değerlere ulaştığı noktalan görmemizi sağlar. Bu sayede, klasik mühendislik yöntemleriyle imkânsız gibi görülen mekanik analizlerin gerçekleşmesine ve parçadaki yüklenme durumunun sanal ortamda araştırılmasına olanak verir. Bu çalışmada FC-1Z keski ucu gövdesi bilgisayar ortamında modellenmiş, ANSYS programı yardımıyla sonlu elemanlar analizi yapılmıştır. Sonlu Elemanlar yöntemiyle ilgili gerekli teorik bilgiler verilmiş ve modelleme sırasındaki tüm aşamalar ve hesaplamalar ayrıntılarıyla verilmiştir. Elde edilen gerilme değerleri ile yorulma ömrü hesaplamaları yapılmış ve analiz sonuçlan incelenmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Today the level of designing, the main process of manufacturing, forces the limits of engineering. Computer Aided Engineering (CAE) has become a must as well as Computer Aided Design and Manufacturing (CAD/CÂM). Finite Element Method, which is used in every step of manufacturing from designing to prototype testing, not only improves the product quality but also shortens time-losses. Finite Elements Analysis (FEA) methods, allows us to examine mechanical features like stress and strain and also allows us to find out critical points of these variables by separating the model into small pieces. With the help of this method it is possible to make stress distribution analysis, which seems to be impossible to calculate by traditional engineering methods. In this study, FC-1Z Chisel Body is modeled virtually and Finite Element Analysis performed using ANSYS. Necessary theorical information, details of modeling and calculations are given in detail. Fatigue analysis are performed and discussed briefly by means of the Finite Element Method results.