SPT ve pressiometre deneyleri ile geoteknik tasarım ve Ankara kili için mukayeseli analiz
Geoteknical desing usung SPT, PMT and a camperative analysis for Ankara clay
  1. Tez No: 153012
  2. Yazar: SERKAN NARİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Clay, Geotechnical Design, Modulus of Deformation, Pressumeter, Standard Penetration Test
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Temel zemin problemlerinin çözümünde iki ayrı yaklaşım kullanılır. Bunlardan birincisi, teorik esasta yapılan analizlerdir ki; daha önceden çıkartılan eşitlikler zemin özellikleri ve geometrik veriler kullanılarak çözülür. Son yıllarda oldukça sık kullanılmaya başlanan sayısal çözümler de, bu kapsamda değerlendirilir. Ancak zemin özelliklerinin yer yer değişiklik göstermesi ve değişik fiziki koşullarla karşılaşılması, bu yöntemlerin etkili kullanımım tartışılır hale getirmiştir. Temel zemin problemlerinin çözümünde kullanılan ilave yaklaşım ise, ampirik esaslıdır. Bu sonuçlar belli standart dahilinde geliştirilmiş ve yerinde yapılan arazi deneyleri kullanılır. Standart Penetrasyon Deneyi, Koni Penetrasyon Deneyi, Dinamik Penetrasyon Deneyi gibi düşey yükler altında zeminin direncini ölçen deneyler ile temel zeminini yatay yönde ışınsal olarak yükleyebilen Pressiometre, Dilatometre gibi arazi deneyleri geliştirilmiştir. Bu deney sonuçlarına göre tanımlanan özel analiz teknikleri de bulunmaktadır. Dikkatli ve hassas verilere bağlı olarak yapılan bu tip analizler uygun çözümler sunmaktadır. Bu çalışmada, Standart Penetrasyon ve Pressiometre Deneyleri esasları verilerek, bu deneylere bağlı olarak geliştirilmiş analizler özetlenmektedir. Ankara kilinde elde edilen veriler kullanılarak iki ayrı deney sonuçları karşılaştırılmıştır. Özellikle Ankara kilinin dayanım ve deformabilite karakteristikleri iki ayrı deney esasında değerlendirilmektedir. Anahtar Kelime: Ankara Kili, Deformasyon Modülü, Geoteknik Tasarım, Pressiometre, Standart Penetrasyon Deneyi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are two different approaches to solve the basic geotechnical problems. The first approach is the theoretical analysis in which the derived equations based on the soil properties are used to solve the problems. Numerical analyses that have been used widely in the recent years are also considered within mis approach. However, the effectiveness of this approach is controversial due to the non-homogeneous soil properties and encountering different physical conditions. The second approach to solve the basic geotechnical problems is the empirical method. In this method, the results of laboratory tests and in-situ field tests developed with certain standards are utilized. Tests that can determine the soil resistance under the vertical loads such as Standard Penetration Test, Conic Penetration Test, and Dynamic Penetration Test; and in-situ field tests that can load the subsoil in vertical direction such as Pressuremeter and Dilatometer tests are developed. There are also special analysis techniques defined based on these test results. These analyses performed with consideration and accurate data present proper solutions. At this study, standard penetration and pressuremeter tests are described, and the analyses that have been developed based on these tests are summarized. The results of two different tests performed on Ankara clay are compared. Especially the strength and strain characteristics of the Ankara clay based on the data from these two different tests are considered.