The effects of textbook style and reading strategy on students' achievements and attitudes towards heat and temperature
Ders kitabının sitilinin ve okuma stratejisinin öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusunda başarı ve tutumuna etkisi
  1. Tez No: 153143
  2. Yazar: VOLKAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik eğitimi, kavramsal fizik, K-W-L, okuma stratejisi, ısı ve sıcaklık, Physics education, conceptual physics, K-W-L, textbook style, reading strategy, heat and temperature
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ DERS KİTABININ SİTİLİNİN VE OKUMA STRATEJİSİNİN ÖĞRENCİLERİN ISI VE SICAKLIK KONUSUNDA BAŞARI VE TUTUMUNA ETKİSİ Akyüz, Volkan Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali Eryılmaz Temmuz 2004, 96 sayfa Bu çalışmanın amacı ders kitabının sitilinin ve okuma stratejisinin Zonguldak Ereğli'deki 9. sınıf öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusundaki başarı ve tutumlarına etkisini incelemektir. Ders kitabının üslubundan kastedilen kavramsal mı yoksa geleneksel bir üslupla yazıldığıdır. Okuma stratejisi olarak K-W-L yönteminin geleneksel okumadan farkı ele alınmıştır. Çalışma belirtilen metotların kısmi ve birleştirilmiş etkilerini gözlemlemek için faktörsel dizayn kullanmaktadır. Çalışmada örneklem araştırmacıya uygunluğuna göre seçilmiştir. Katılımcılar Zonguldak Ereğli Süper Lisesi'nde okumakta olan dört farklı sınıftaki 123 9. sınıf öğrencisidir. Seçilen sınıflar rasgele dört ayrı gruba ayrıldı. Bunlar kavramsal fizik metni ve K-W-L okuma stratejisi, kavramsal fizik metni ve geleneksel okuma, geleneksel fizik metni ve K-W-L okuma stratejisi, geleneksel fizik metni ve geleneksel okuma gruplarıydı. Uygulamaya başlamadan önce ve uygulamanın ardından başarı ve tutum ölçekleri uygulandı.Veriler kavramsal fizik metninin ve K-W-L stratejisinin kısmi ve birleşik etkisinin ölçülmesi için MANCOVA istatiksel tekniği ile incelenmiştir. Sonuçlar kavramsal fizik metninin öğrencilerin tutumlarını yükselttiğini, K-W-L okuma stratejisinin öğrencilerin başarılarını arttırdığını, her ikisinin beraber uygulanmasının da hem başarıyı hem de tutumu arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECTS OF TEXTBOOK STYLE AND READING STRATEGY ON STUDENTS' ACHIEVEMENTS AND ATTITUDES TOWARDS HEAT AND TEMPERATURE Akyiiz, Volkan M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. AH Eryilmaz July 2004, 96 pages The aim of this study is to investigate the effect of textbook style and reading strategy on 9th grade students' achievement and attitude towards heat and temperature at Ereğli district of Zonguldak. Textbook style was means that whether textbook written in conceptual style or traditional style. The reading strategy was taken as K-W-L vs. reading without K-W-L. The study uses factorial design to investigate partial and combined effects of these methodologies. In the study convenience sampling was used. The participants were 1 23 9th grade students at Zonguldak Ereğli Super High School in four different classes. Then selected classes were randomly assigned into four groups. The groups were conceptual physics text with K-W-L reading strategy, conceptual physics text with reading without K-W-L, traditional physics text with K-W-L reading strategy and traditional physics text with reading without K-W-L. Achievement and attitude tests were administered before and after the treatment.The data was analyzed by Multiple Analysis of Covariance (MANCOVA) to find out individual and combined effects of conceptual physics texts and K-W-L reading strategy. The results has shown that conceptual physics texts were effective in increasing students' attitude, K-W-L was effective in increasing achievement, and their combination was effective in increasing both achievement and attitude of the students.