Effect of conceptual change oriented instruction on removing misconceptions about phase changes
Kavramsal değişim yaklaşımına dayalı öğretimin hal değişiklikleriyle ilgili kavram yanılgılarının giderilmesine etkisi
- Tez No: 153142
 - Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER GEBAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Kavramsal Değişim, Hal Değişiklikleri, Bilimsel İşlem Becerileri, Kimyaya Karşı Tutum vıı, Misconception, Conceptual Change, Phase Changes, Science Process Skills, Attitude toward Chemistry
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI ÖĞRETİMİN HAL DEĞİŞİKLİKLERİYLE İLGİLİ KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNE ETKİSİ ÇELEBİ, Özgür Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Geban Eylül 2004, 89 sayfa Bu çalışmada dokuzuncu sınıf öğrencüerinin maddenin halleri ve hal değişiklikleri konusundaki kavramları anlamaları bakımından kavram değişimi yaklaşmama dayalı öğretim yöntemi ile geleneksel kimya öğretim yönteminin verimliliğinin karşılaştırılması yapılmış ve cinsiyet farkının etkisi sorgulanmıştır. Ek olarak, bu öğretim yöntemlerinin öğrencilerin kimyaya bir ders olarak tutumlarına etkileri de karşılaştırılmıştır. Çalışmaya Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde 2003-2004 öğretim yılının ilk döneminde aynı öğretmen tarafından kimya dersi verilen iki dokuzuncu sınıftan 56 öğrenci katılmıştır. Sınıflar kontrol ve deney grubu olarak rasgele atanmıştır. Üç haftalık sürede deney grubuna kavram değişimi yaklaşımına dayalı ve gösteri yöntemiyle desteklenen kavramsal değişim metinleri uygulanırken kontrol grubuna geleneksel kimya öğretim yöntemi uygulanmıştır. Öğrencilerin maddenin halleri ve hal değişiklikleri kavramlarım anlamalarım değerlendirmek için Maddenin Halleri ve Hal Değişimi Kavram Testi Her iki gruba da ön test ve son test biçiminde verilmiştir. Bunun yanında öğrencilerin bilimsel işlem beceri seviyelerini ölçmek vıiçin Bilimsel İşlem Beceri Testi uygulama öncesinde, tutumlarım belirlemek içinse Kimya Tutum Ölçeği uygulama sonrasında verilmiştir. Araştırmanın hipotezleri ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA), bölünmüş örneklem t-testi ve değişkenli varyans analizi (ANOVA) kullanılarak test edilmiştir. Çalışmanın bulguları maddenin halleri ve hal değişiklikleri kavramlarını anlamada kavram değişimi yaklaşımına dayalı öğretim yönteminin geleneksel kimya öğretim yönteminden daha etkili olduğunu, hal değişiklikleri konusunda erkeklerin kızlardan daha az kavram yanılgısına sahip olduğunu ve bilimsel işlem becerüerinin bu kavramları anlamada istatistiksel olarak anlamlı katkısı olduğunu göstermiştir. Öte yandan öğrencilerin bir ders olarak kimyaya karşı tutumlarmı etkileme konusunda kavram değişimine dayalı öğretim yöntemiyle geleneksel kimya öğretim yöntemi arasında ve cinsiyetler arasında bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CONCEPTUAL CHANGE ORIENTED INSTRUCTION ON REMOVING MISCONCEPTIONS ABOUT PHASE CHANGES ÇELEBİ, Özgür M.Sc, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer Geban September 2004, 89 pages In this study, a comparison of the effectiveness of conceptual change oriented instruction with traditionally designed chemistry instruction and an investigation of the effect of gender difference were made on ninth grade students' understanding of phases and phase changes concepts. In addition, the effects of these instructional methods on students' attitudes toward chemistry as a school subject were compared. In mis study 56 ninth grade students from two classes of a chemistry course instructed by the same teacher from Ankara Atatürk Anatolian Lycee in 2003-2004 educational year's first semester took part. The classes were randomly assigned as control and experimental groups. The experimental group was instructed by conceptual change oriented method with conceptual change texts supported by demonstration, whereas the control group was instructed by traditionally designed method over a period of three weeks. Both groups were administered to Phases and Phase Changes Achievement Test as pretest and posttest in order to assess students' understanding of phases and phase changes concepts. Additionally, Science Process Skills Test was given before the treatment to measure students' IVscience process skills and Attitude Scale toward Chemistry as a School Subject was given after the treatment to determine their attitudes. The hypotheses were tested using analysis of covariance (ANCOVA), paired samples t-test, and analysis of variance (ANÖVA). Results of this study indicated that conceptual change oriented instruction caused a significantly better understanding of phases and phase changes concepts; that males had fewer alternative conceptions than females on phases and phase changes; and that science process skills were strong predictors of understanding in phases and phase changes concepts. On the other hand, no significant difference between conceptual change oriented instruction and traditionally designed chemistry instruction; and no effect of gender difference on students' attitudes toward chemistry as a school subject were found.