Effects of wave grouping, spectral shape and extreme waves in a wave train on the stability of rubble mound breakwaters
Dalga kümeleşmesi, dalga spektrumunun biçimi ve bir dalga dizisindeki aşırı dalgaların taşdolgu dalgakıranların dengesine etkisi
- Tez No: 153163
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalga Kümeleşmesi, Spektrum Biçimi, Dalga İstatistiği, Aşırı Dalgalar, Taşdolgu Dalgakıran Vİİ, Wave grouping, Spectral shape, Wave statistics, Stability, Rubble Mound Breakwater
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZ DALGA KÜMELEŞMESİ, DALGA SPEKTRUMUNUN BİÇİMİ VE BİR DALGA DİZİSİNDEKİ AŞIRI DALGALARIN TAŞDOLGU DALGAKIRANLARIN DENGESİNE ETKİSİ özbahçeci öztunalı, Bergüzar inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşen Ergin Temmuz 2004, 135 sayfa Taşdolgu dalgakıranların tasarımında koruma tabakası taş ağırlığının bulunması için deneysel denklemler kullanılmaktadır. Bu denklemlerde dalga yüksekliği, periyodu, yapı eğimi, taşın ve suyun birim ağırlığı, fırtına süresi, hasar seviyesi ve yapının geçirgenliği dikkate alınırken, dalga kümeleşmesi, ve spektrum biçiminin etkisi belirsizliğini korumasından dolayı denge denklemlerinde yer almamıştır. Dalga kümeleşmesi ve dalga spektrumunun biçiminin taşdolgu dalgakıranlarrn stabilitesine etkisi pek çok araştırmaya konu olmuştur. Ancak araştırmalarda dalga kümeleşmesi ve spektrum biçimini ifade eden farklı değişkenler kullanılmış ve birbiriyle çelişen sonuçlar ortaya çıkmıştır. Sözkonusu tez, hidrolik örnekleme çalışması yardımıyla bu konulara açıklık getirmeyi amaçlamıştır. Deney sonuçlarına göre spektrum biçimi değişmesine ve dalga kümeleşmesi artmasına rağmen dalga yüksekliği dağılımı aynı kaldığı sürece koruma tabakasındaki hasarda önemli bir değişiklik olmamaktadır. Deneyler aynı zamanda, belirgin dalga yüksekliği (H1/3) sabit olan dalga dizilerinden, aşırı dalgaların yani H1/3 ten büyük Vİdalgaların farklılığının, hasarda da farklılığa yol açtığını göstermiştir. Bu deney sonuçlarına dayanılarak aşırı dalgaların taşdolgu dalgakıranların dengesine etkisi genişletilmiş deneylerle incelenmiştir. Deneyler dalga serilerinden aşırı dalgaları daha yüksek olanının dalgakırana daha fazla hasar verdiğini ortaya çıkarmıştır. Daha sonra, deney sonuçları tasarım koşullarına taşınmış ve aşırı dalgaların tasarımda bulunan taş ağırlığını etkileyebileceği gösterilmiştir. Son olarak mühendislik uygulamalarında kolaylık sağlaması amacıyla, bir dalga dizisindeki aşın dalgaların olasılık dağılımları değişik spektrum biçimleri için sayısal benzeşim yöntemiyle bulunmuştur. Böylece özellikle kullanımı yaygın olan PM ve JONSWAP spektrumları için aşırı dalgaların farklı oluşma olasılıklarında, koruma tabakasındaki taş ağırlığının Meer denkleminde bulunana göre nasıl bir aralıkta değişebileceği ortaya konmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, spektrum biçiminin dalga kümeleşmesi nedeniyle değil ama aşırı dalgaların oluşma olasılığını değiştirebildiği için dengeyi dolaylı olarak etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF WAVE GROUPING, SPECTRAL SHAPE AND EXTREME WAVES IN A WAVE TRAIN ON THE STABILITY OF RUBBLE MOUND BREAKWATERS Özbahçeci Öztunalı, Bergüzar Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayşen Ergin July 2004, 135 pages There are some empirical formulas used in the design of rubble mound breakwaters to find the weight of armour layer stone. The effect of wave grouping and spectral shape could not put into these design formulas since their effects are still under question. The influences of wave groups and spectral shape on the stability of rubble mound breakwaters have been investigated by several researchers up to now. However, results were not conclusive in these researches, where different wave grouping and spectral shape parameters were used. This study aims to investigate the influences of wave groups and spectral shape on the stability of rubble mound breakwaters by means of hydraulic model experiments. According to the result of the experiments, the damage to breakwater armour layer is almost same for different spectrum shapes and pronounced wave grouping, under the condition of similar wave statistics. Experiments also indicated that the wave trains with same significant wave height, H1/3, but with different distribution of the heights of IVextreme waves which were defined as wave heights higher than H1/3 in this study, cause different damage levels. Based on these results, extended experiments were conducted to observe the effect of heights of extreme waves in a wave train on the stability of rubble mound breakwaters. Results of the experiments showed that the higher the extreme waves are, the more destructive the wave train is. By carrying experimental results into design conditions, it was shown that a wave train with high extreme waves may affect the design weight of armour stone. Finally, in order to achieve more practical tools for engineering applications, occurrence probabilities of extreme waves under different spectral shapes were obtained by a numerical simulation. As a result, for different occurrence probabilities of extreme waves under the most widely used spectrums of PM and JONSWAP, necessary weight of armour stone was given in a range comparing with the formula of Meer. Moreover, it was noted that the spectral shape indirectly affects the stability not due to the wave grouping but due to the extreme waves in a wave train since the occurrence probability of the high extreme waves becomes higher as the spectral shape becomes narrower under same significant wave height condition.