Design and implementation of a DSP based active noise controller for headsets
Kulaklıklar için SSİ tabanlı bir aktif gürültü kontrol sistemi
  1. Tez No: 153164
  2. Yazar: AHMET TOKATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İleri besleme ve geri besleme aktif gürültü azaltımı, kulakhklı AGK, FX-LMS, Sign-Sign FX-LMS vi, Feedforward and feedback active noise control, headphone ANC, FX- LMS, Sign-Sign FX-LMS
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz KULAKLIKLAR İÇİN DSP TABANLI BİR AKTİF GÜRÜLTÜ KONTROL SİSTEMİ Tokatlı, Ahmet Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Ağustos 2004, 84 sayfa Pille çalışabilen taşınabilir aktif gürültü kontrollü kulaklık sisteminin Tl TMS320C5416 DSP ile tasarımı anlatılmıştır. Aktif gürültü kontrollü kulaklık sisteminin C5416 DSK kartı ile gerçekleştirimi açıklanmıştır. Sabit-nokta gerçektirimi problemleri anlatılmış ve çözümler sunulmuştur. Ölü bölgeli Sign- sign Fx-LMS algoritması uyarlama algoritması olarak açıklanmıştır. Süzgeçleme operasyonunda kesinliği arttıram için dinamik alanın verimli kullanımı tartışılmıştır. Tasarlanan pille çalışan SSİ kartı detaylandırılmış ve kart yazılım geliştirme süreci açıklanmıştır. DSK sistemi ve tasarlanan taşınabilir sistem iki ticari olarak satılan analog sistemle üç farklı gürültü tipinde karşılaştırılmıştır; tonların birleşimi, matkap gürültüsü, pervaneli uçak kabin gürültüsü. Sonuçlar uyalamalı sistem daha iyi toplam performansa sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A DSP BASED ACTIVE NOISE CONTROLER FOR HEADSETS Tokatlı, Ahmet M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu August 2004, 84 pages The design of a battery-powered, portable headphone active noise control system with Tl TMS320C5416 DSP is described. The preliminary implementation of the system on a C5416 DSK is also explained. The problems of fixed-point implementation are described and solutions are proposed. Sign-sign Fx-LMS algorithm with a dead-zone is introduced and used as the adaptation algorithm. Effective use of dynamic range to improve the accuracy in filtering operations is discussed. Details of the designed battery-powered DSP board are given and board software development process is explained. The DSK system and designed portable system is compared against two commercially available analog systems under three different types of noises; composition of tones, drill noise and propeller plane cabin noise. The results reveal that adaptive system has better overall performance. IV