Synthesis and characterization of nickel based bulk amorphous alloys
Nikel bazlı iri ve hacimli metalik camların sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 153490
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDULLAH MEKHRABOV, PROF. DR. VEDAT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: îri ve Hacimli Cam Alaşımlar, Nikel Bazlı Alaşım Sistemleri, Cam Oluşturma Yeteneği, Düzenlenme Enerjisi, Karışma Isısı, Kritik Soğuma Hızı, Savurmalı Döküm vıı, Bulk Amorphous Alloys, Ni Based Alloy Systems, Glass Forming Ability, Ordering Energy, Heat of Mixing, Critical Cooling Rate, Centrifugal Cu-Mould Casting
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
oz NİKEL BAZLI İRİ VE HACİMLİ METALİK CAMLARIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Arslan, Hülya Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Amdulla O. MEKHRABOV Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Vedat AKDENİZ Haziran 2004, 173 sayfa Bu çalışmanın amacı yeni, Ni-bazlı iri ve hacimli camsı alaşımların elde edilmesi ve karakterize edilmesidir. Ni-bazlı çok bileşenli alaşım sistemlerinin cam oluştuma yeteneklerini artıran doğru elementlerin saptanması için yarı- deneysel kurallar ve pseudopotansiyel yaklaşım göz önünde bulundurularak teorik çalışmalar yapılmıştır. Bu amaçla, Ni-Nb, Ni-Fe, Ni-B, Ni-Hf ve Ni-Cr alaşım sistemlerinden on değişik kompozisyon pseudo-potansiyel yaklaşımı ile çalışan FORTRAN programlarıyla simule edilmiştir. İkili sistemlere ek olarak, bu sistemlere 1 at% üçüncü bir element ekleyerek üçlü sistemler oluşturulmuş ve aynı yaklaşımla simule edilmiştir. Hesaplanan düzenlenme enerjisi cam oluşturma yeteneğinin bir göstergesi olduğundan, çeşitli üçüncü vıelementlerin amorf faz oluşumuna olan etkisi belirlenebilmiştir. Buna ek olarak, düzenlenme enerjileri cam oluşturma yeteneğinin diğer önemli göstergeleri olan diğer parametrelerin de hesaplanmasına olanak tanımıştır. Çalışmaların ikinci kısmında, teorik çalışmaları da göz önünde bulundurarak, döküm çalışmaları yapılmıştır. Ni-Nb, Ni-Nb-Sn ve Ni-Nb-Al alaşım sistemlerine ait değişik kompozisyonlarda alaşımlar savurmalı döküm makinasında dökülmüştür. Alaşımların erimesi alumina potalarda yapılmış ve bakır kalıplara dökülmüştür. Dökülen alaşımların karaterizasyonları Metallografi, Tramalı Elektron Mikroskobu, X~Işını Kırınımı ve Termal Analiz Cihazı kullanılarak yapılmıştır. Nİ52Nb4iAİ7 alaşımı iri ve hacimli cam olarak, 0.8 mm kalınlığında üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NICKEL BASED BULK AMORPHOUS ALLOYS Arslan, Hülya M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Amdulla O. MEKHRABOV Co-Supervisor: Prof. Dr. M. Vedat AKDENİZ June 2004, 173 pages The aim of this study is to synthesize and characterize new bulk amorphous alloys in the Ni- based systems. Theoretical studies on the basis of semi- empirical rules and the electronic theory of alloys in pseudopotential approximation has been provided in order to predict the impurity elements that will lead to an increase in the glass forming ability of Ni-based alloy systems. Glass forming ability of ten different compositions of alloys of Ni-Nb, Ni-Fe, Ni-B, Ni-Hf and Ni-Cr was simulated by using FORTRAN programs based on pseudopotential theory. In addition to the binary alloys, ternary alloys, which were formed by addition of 1 at% of third element to these systems, were also simulated. Since ordering energy is an indicator of glass forming ability, IVtheoretical studies allowed to predict the effect of various third elements on the formation of amorphous phase. Furthermore, ordering energies were also used to calculate other parameters important for glass forming ability. In the second part of the study, on the basis of theoretical results, a series of casting experiments were done. Different compositions of Ni-Nb, Ni-Nb-Sn and Ni- Nb-Al alloys were cast in the centrifugal casting machine. Alloys were melted in alumina crucibles and cast into the copper moulds. Characterizations of cast alloys were done by the use of Metallography, SEM, XRD and DSC. Fully amorphous Nİ52Nb4iAİ7 alloy was synthesized in bulk form with 0.8 mm thickness.