Design problems of AOÇ as a public property
Kamu mülkiyeti olarak AOÇ'nin tasarım problemleri
  1. Tez No: 153184
  2. Yazar: DERYA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Atatürk Orman Çiftliği, Kamu Mülkiyeti, Açık Alanlar, Ankara
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
öz KAMU MÜLKİYETİ OLARAK AOÇ 'NİN TASARIM PROBLEMLERİ YILDIRIM.Derya Kentsel Tasarım Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan GÜNAY Mart, 2004, 165 sayfa Bu tezde, Ankara kenti için çok önemli bir açık alan ve benzersiz bir uygulama olan Atatürk Orman Çiftliği'nin; kuruluşundan bugüne, temel amaçlarından uzaklaşarak arazi bütünlüğünü kaybetmesi süreci incelenmektedir. AOÇ'nin, Ankara şehri için taşıdığı önem, kuruluş amaçlarından sapması ve arazi bütünlüğünü kaybetmesi uzun yıllardan beri kamuoyunda tartışılmaktadır. Bu çalışmada, AOÇ'nin, bugüne kadar geçirdiği süreçte bir planlama aracı olarak yeteri kadar kullanılamaması sonucu kuruluş amaçlarından sapışı, kent içindeki yerini, arazilerinin konum ve niteliklerini ve Ankara metropolitan alan içindeki rolünü etkin olarak kullanamaması tartışılmaktadır. Bir kamu mülkiyeti olarak Ankara kenti için önemli açık yeşil alan olanakları sunan AOÇ'nin, kentin büyüme alanı da göz önüne alınarak kuruluş amaçlarının yeniden yorumlanması ve parçalanmış arazilerinin planlı bir yaklaşımlageleceğine ilişkin ilkelerin belirlenmesi gerektiği ortadadır. Bu amaçla, bu tezde AOÇ'nin kent içindeki yeri ve Ankara kent planlarındaki rolü, kuruluşundan bugüne irdelenecek, taşıdığı ideoloji ve kuruluş amaçlarının yeniden yorumlanarak alanın tekrar kamu kullanımına açılması için getirilmesi gereken ilkeler tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN PROBLEMS OF AOÇ AS A PUBLIC PROPERTY YILDIRIM, Derya M.S in Urban Design, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan GÜNAY March2004, 165pages in this thesis, the loss of land totality and loss of sight of establishment purposes of a unique application AOÇ vvhich is a very vital öpen green area for Ankara is discussed since it was established. The importance of AOÇ for the city of Ankara, loosing its land totality and diverging from its establishment purposes was of interest to public opinion for long years. This study aims to analyze the location of AOÇ in the city, the role of AOÇ vvithin Ankara Metropolitan area, its qualities and the future objectives of the State Farm vvhich vvere deviated from its establishment purposes by means of inefficient planning regulations. it is obvious that as a public property, the establishment purposes and the ideology behind AOÇ must be reevaluated considering the opportunities of the State Farm as a huge öpen green area for the ivcity. Moreover, some future principles for the fragmented farmlands must be determined according to the development area of the city. With this aim, the location of AOÇ in the city and the roles given to AOÇ by the Ankara city plans is analyzed since its establishment and the reevaluation of establishment purposes and the basic objectives necessary for the future development of AOÇ and design principles necessary to preserve the totality of AOÇ and öpen farmlands back to public use is argued in this thesis. Keyvvords: Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Public Property, Öpen Space, Ankara