Ortaokul öğretmenlerinin öğrenci velilerinden beklentileri
Expectations of secondary school teachers from student parents
  1. Tez No: 749238
  2. Yazar: AYGUL NURYYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKSANA MANOLOVA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beklenti, ortaokul, öğretmen, veli, Expectation, secondary school, teacher, parent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokulda eğitim almakta olan öğrencilerin daha nitelikli eğitim alabilmeleri için öğretmenlerin öğrenci velilerine yönelik beklentilerinin neler olduğunu ve bu amaca yönelik beklentilerin öğretmenlerin okul türüne, eğitim durumuna, cinsiyetine ve kıdemine göre görüş sıklığını saptamaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji modeli uygun görülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara ili Çankaya ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi ortaokulda 20 ve özel ortaokulda görev yapmakta olan 20 ortaokul öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, görüşmeler yüz yüze yapılmış ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda ortaokul öğretmen görüşleri“veli-çocuk ilişkisi”,“veli-öğretmen ilişkisi”ve“veli- okul ilişkisi”olmak üzere üç ana temada toplanmıştır.“Veli-çocuk ilişkisi”ile“veli-öğretmen ilişkisi”temaların istenen ve istenmeyen davranışlar olmak üzere iki alt kategorisi betimlenmiştir.“Veli-okul ilişkisi”temasında ise sadece istenen davranışlar olduğu betimlenmiştir. Ortaokul öğretmenlerinin veli-çocuk ilişkisine yönelik temasında“çocuğun derslerini takip etmeli, çocuğuna sorumluluk vermeli, çocuğuyla yakından ilgilenmeli ve çocuğun teknoloji kullanımını kontrol altına almalı”; veli-öğretmen ilişkisine yönelik temasında“öğretmenle işbirliği ve iletişim içinde olmalı, saygı duymalı”; veli-okul ilişkisine yönelik temasında da“veli toplantılara devamlı katılım sağlanmalı”ifadeleri sıklıkla ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the expectations of the teachers for the parents of the students in order for the students who are studying in secondary school to receive a more qualified education, and to determine the frequency of opinions of the teachers according to the school type, educational status, gender and seniority. In the research, the phenomenology model, one of the qualitative research methods, was deemed appropriate. The study group of the research consisted of 20 secondary school teachers working in public secondary schools affiliated to Ankara province Çankaya District Directorate of National Education and 20 secondary school teachers working in private secondary schools. The data of the research were collected with a semi-structured interview form, the interviews were made face to face and analyzed by content analysis method. As a result of the analysis of the data, the opinions of secondary school teachers were gathered under three main themes:“parent-child relationship”,“parent-teacher relationship”and“parent-school relationship”. Two sub-categories of the themes of“parent-child relationship”and“parent-teacher relationship”were described as desirable and undesirable behaviors. In the theme of“parent-school relationship”, only desired behaviors are described. In the theme of the secondary school teachers regarding the parent-child relationship,“they should follow the child's lessons, give responsibility to the child, take care of the child closely and control the child's use of technology”; in the theme of the parent-teacher relationship,“they should cooperate and communicate with the teacher, respect”; in the theme of the parent-school relationship, the statements of“continuous participation in the meetings of the parents”were frequently expressed.