Characterization of silicon carbide particulate reinforced squeeze cast aluminum 7075 matrix composite
Silisyum karbür parçacık takviyeli sıkıştırma döküm alüminyum 7075 alaşımın karakterizasyonu
- Tez No: 153196
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Matriks Kompozit, Silicon Carbür Parçacıkları, Sıkıştırma Döküm, Al/SiCp, Isıl İşlem vıı, Metal Matrix Composites, Silicon Carbide Particulates, Squeeze Casting, Al/SiCp, Heat Treatment
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz SİLİSYUM KARBÜR PARÇACIK TAKVİYELİ SIKIŞTIRMA DÖKÜM ALÜMİNYUM 7075 ALAŞIMIN KARAKTERİZASYONU Yılmaz, Hamdi Sencer Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Kalkanlı Ağustos 2004, 99 Sayfa Bu çalışmanın amacı silicon carbür parçacık (SiCp) takviyeli düminyum matriks kompozitlerin mekanik davranımını ve bu mekanik davrammm süreç ve içyapı ile bağlantısını incelemektir.. Matriks alaşımı olarak alüminyum 7075 seçilmiştir ve çinko ana alaşım elementidir. Dört farklı SiCp ağırlık yüzdesi kullanılmıştır, bunlar; 10%, 15%, 20% ve 30%'dur. Kompozitler sıkıştırma döküm yöntemi ile dökülmüştür ve döküm sırasında 80 MPa basmç uygulanmıştır. Kalıp, numunelerin çekme ve üç-nokta bükme testlerine hazır halde üretilmesini sağlayacak şekilde özel olarak dizayn edilmiştir. Hem döküm sonrası hem de ısıl işlem görmüş alüminyum kompozitler incelenmiştir ve T6 ısıl işlemi uygulanmıştır. Alüminyum kompozitlerin kırılma dayanıklılığım ortaya çıkarmak için üç nokta bükme testleri gerçekleştirilmiştir ve 10% SiCp alüminyum kompozitleri hem döküm sonrası hem de ısıl işlem görmüş kompozitler içinde en yüksek kmlma dayanımını göstermişlerdir. Mekanik testler ısıl işlem görmüş kompozitlerdeki çökelmiş fazların küçük silicon karbür VIparçacıkları gibi davrandıklarını ve dislokasyon hareketine engel olduklarını ortaya çıkarmıştır. En yüksek kırılma dayanıklılığı işlem görmemiş kompozitlerde 40 MPa(10%), ısıl işlem görmüş kompozitlerde 180 MPa (44%) artmıştır. Üç nokta bükme testinin sonuçlarım doğrulamak için çekme testleri de yapılmıştır. Silicon karbür parçacılarının etkisini bulmak ve ısıl işlemde elde edilen en yüksek sertlik değerini bulmak için sertlik testleri yapılmıştır. Sertlik değerleri SiCp içeriğinin 0 dan 30wt% yükselmesi ile döküm sonrası numunelerde 133 den 188 Vicker sertliğine (10 kg.) yükselmiştir ve ısıl işlem görmüş numunelerde 171 den 221 Vickers sertliğine (10 kg.) ulaşmıştır. En yüksek sertlik değerleri 24 saatlik çökeltme ısıl işleminde elde edilmiştir. Isıl işlem görmüş kompozitleri incelemek, SEM fotoğrafları çekmek ve genel analiz almak için SEM çalışmaları yapılmıştır. Teorik hacimsel SiCp yüzdeleri“Clemex Image Analyzer”programı ile kontrol edilmiştir. SiCp dağımı metalografi ile araştırılmıştır. Isıl işlem sırasında oluşan ikinci fazlar x-ışmlan analizi ile taranmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF SILICON CARBIDE PARTICULATE REINFORCED SQUEEZE CAST ALUMINUM 7075 MATRIX COMPOSITE Yılmaz, Hamdi Sencer M.S. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Kalkanlı August 2004, 99 Pages The aim of this study is to investigate the mechanical behavior and its relation with processing and microstructure of the silicon carbide particulate (SiCp) reinforced aluminum matrix composite. Aluminum 7075 alloy is chosen as matrix alloy, in which zinc is the main alloying element. Four different additions of SiCp were used and the weight fractions were 10%, 15%, 20% and 30%. Composites were processed by with squeeze casting and the applied pressure during casting was 80 MPa. The mould is specially designed to produce both specimens ready for tensile and three point bending tests. Both as-cast and heat treated aluminum composites were examined and T6 heat treatment was applied. Three point bending tests were performed to reveal the fracture strength of aluminum composites. 10wt% SiCp aluminum composites showed the maximum fiexural strength in both as-cast and heat treated composites. The mechanical test results revealed that precipitated phases in heat treated IVcomposites, behaved like fine silicon carbide particulates and they acted as barriers to dislocation motion. Maximum flexural strength increased about 40 MPa (10%) in as-cast and 180 MPa (44%) in heat treated composites. Tensile testing was also conducted to verify the results of the three point bending tests. Hardness tests were done to find the effect of silicon carbide addition and to find the peak hardness in heat treatment. For as-cast specimens hardness values increased from 133 to 188 Vickers hardness (10 kg.) with increase in SiCp content from 0 to 30wt% and for heat treatment specimens hardness values increased from 171 to 221 Vickers hardness (10 kg.). The peak hardness values were obtained at 24 hours precipitation heat treatment. SEM studies were carried out to examine the heat treated composites, to take SEM photographs and to obtain a general elemental analysis. Theoretical volume percentage addition of SiCp was checked with Clemex Image Analyzer program. Distribution of SiCp was determined by mettalographic examination. Second phases that were formed during heat treatment was searched by x-ray analysis.