Lateral load analysis of shear wall-frame structures
Perde duvar-çerçeve yapıların yanal yük analizi
- Tez No: 153216
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOKDEMİR, PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Perde Duvar, Perde Duvar-Çerçeve Yapılar, Geniş Kolon Ben zeşimi iv, Shear Wall, Shear Wall-Frame Structures, Wide Column Analogy iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz PERDE DUVAR-ÇERÇEVE YAPILARIN YANAL YÜK ANALİZİ AKIŞ, Tolga Doktora, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Turgut TOKDEMİR Ortak Tez yöneticisi: Prof. Dr. Çetin YILMAZ Ocak 2004, 156 sayfa Bu çalışmanın amacı perde duvar-çerçeve tipi yapılardaki düzlemsel olmayan per de duvarların modellenmesi ve analizidir. Açık ve kapalı kesit perde duvar tipleri için üç boyutlu iki ayrı model geHştirilmiştir. Bu modeller, düzlemsel bir perde duvarın bir kolon ve kat seviyelerindeki rijit kirişlerle modellendiği geniş kolon benzeşimi yön temine dayanmaktadu*. Çok katlı yapıların analizinde sıkça kullanılan rijit diyafram kat kabulü de bu çalışmada gözönünde bulundurulmuştur. Açık kesit perde duvarlar için Önerilen modelde, kat seviyelerindeki rijit kirişlerin birbiriyle bağlantıları burul maya karşı serbest bırakılmıştır. Kapalı kesit perde duvarlar için ise buna ek olarak, geniş kolonların burulma rijitlikleri bir dizi denklem kullanılarak modifiye edilmiştir. Önerilen modeller kullanılarak farklı tipte düzlemsel olmayan duvarlara sahip perde duvar-çerçeve sistemleri statik yanal yük, spektrum ve zaman tanım alam yöntem leriyle analiz edilmiştir. Bulunan sonuçlar, farklı modelleme teknikleri kullanılarak yapılan analizlerden elde edilen sonuçlarla karşüaştırılrnıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LATERAL LOAD ANALYSIS OF SHEAR WALL-FRAME STRUCTURES AKIŞ, Tolga Ph.D., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Turgut TOKDEMİR Co-Supervisor: Prof. Dr. Çetin YILMAZ January 2004, 156 pages The purpose of this study is to model and analyze the nonplanar shear wall as semblies of shear wall-frame structures. Two three dimensional models, for open and closed section shear wall assemblies, are developed. These models are based on con ventional wide column analogy, in which a planar shear wall is replaced by an idealized frame structure consisting of a column and rigid beams located at floor levels. The rigid diaphragm floor assumption, which is widely used in the analysis of multistorey build ing structures, is also taken into consideration. The connections of the rigid beams are released against torsion in the model proposed for open section shear walls. For mod elling closed section shear walls, in addition to this the torsional stiffness of the wide columns are adjusted by using a series of equations. Several shear wall-frame systems having different shapes of nonplanar shear wall assemblies are analyzed by static lateral load, response spectrum and time history methods where the proposed methods are used. The results of these analyses are com pared with the results obtained by using common shear wall modelling techniques.