Efficient analysis of large array antennas
Büyük anten dizilerinin elektif analizi
  1. Tez No: 153237
  2. Yazar: FATİH OVALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AYDIN ÇİVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Anten Dizileri, UTD-MoM, Large finite arrays, UTD-MoM IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZ BUYUK ANTEN DİZİLERİNİN EFEKTİF ANALİZİ Ovalı, Fatih Y. Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Özlem Aydın Çivi Aralık 2004, 98 sayfa Faz dizili büyük antenler yaygın olarak birçok askeri ve ticari uygulamada kullanılmaktadır. Çok fazla sayıda anten ya da frekans seçici elemana sahip dizilerin analizi sadece nümerik yöntemler kullanılarak çözüldüğünde olanaksız hale gelmektedir. Bu tür yapıların efektif bir şekilde analizi için hibrit yöntemler (analitik ve nümerik, nümerik ve nümerik) kullanılabilir. Bu tezde, büyük sonlu anten dizilerinin analizi için geliştirilmiş olan UTD-MoM metodu, çok sayıda faz dizilimli baskı dipol içeren anten dizilerinin efektif ve doğru analizi için uyarlanmıştır. Bu hibrit UTD-MoM yönteminde çözülmesi gereken bilinmeyen sayısı konvansiyonel MoM yöntemindekine göre oldukça azdır ve bu da işlemsel açıdan büyük kolaylık sağlamaktadır. Bilinmeyen sayısındaki bu önemli azalma, elemanların bilinmeyen akım değerlerinin birkaç UTD-ışın tipi baz fonksiyonları cinsinden ifade edilmesiyle sağlanmaktadır. UTD-MoM hibrit metodu bu çalışmada topraklanmış dielektrik bir materyal üzerine periyodik olarak basılmış çok sayıda dipol içeren bir anten dizisinin analizi için kullanılmıştır. Bu yöntemin doğruluğu ve verimliliği elde edilen sonuçlarla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFICIENT ANALYSIS OF LARGE ARRAY ANTENNAS Ovalı, Fatih M.S, Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Özlem Aydın Çivi December 2004, 98 pages Large phased array antennas are widely used in many military and commercial applications. The analysis of large arrays containing many antenna or frequency- selective (FSS) surface elements is inefficient or intractable when brute force numerical methods are used. For the efficient analysis of such structures hybrid methods (analytic and numerical, numerical and numerical) can be used. In this thesis, a hybrid method combining the uniform geometrical theory of diffraction (UTD) and the moment method (MoM) used for the analysis of large, finite arrays is modified for the efficient yet accurate analysis of large printed dipole arrays. In the present hybrid UTD-MoM approach, the number of unknowns to be solved is drastically reduced as compared to the conventional MoM approach, which provides a great efficiency on the computational cost. This extreme reduction in the number of MoM unknowns is carried out by introducing a few UTD-ray type global basis functions for the unknown array element currents. In this study, this hybrid UTD-MoM method is applied to the analysis of a finite, planar periodic array of printed dipoles on a grounded dielectric substrate. The efficiency and accuracy of this hybrid method are demonstrated with some numerical results.