Property problems in post-earthquake urban redevelopment process: A case study in city of Adapazarı
Deprem sonrası kentsel yeniden yapılanma sürecinde mülkiyet problemleri: Adapazarı şehri alan çalışması
- Tez No: 153236
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet, mülkiyet hakkı, imar hakkı, afet, zarar azaltma, yeniden yapılanma, vııı, Property, property right, development right, disaster, mitigation, redevelopment VI
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZ DEPREM SONRASI KENTSEL YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE MÜLKİYET PROBLEMLERİ: ADAPAZARI ŞEHRİ ALAN ÇALIŞMASI ERTEN, Mustafa Güven Şehir Planlama Yüksek Lisans Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Melih Ersoy Aralık 2004, 182 Sayfa Bu tez, Marmara Depremi sonrasında kentsel alanların yeniden yapılanma sürecinin belirleyici unsuru olan yapılı çevredeki mülkiyet ilişkilerini ve problemleri inceleyecektir. Çalışmanın ilk aşamasında kalıcı konut uygulamaları araştırılmıştır. Fakat; afetzedelerin hasar gören kentsel yerleşmelerden oldukça uzak alanlarda yeniden konutlandırılması, mevcut mülkiyet desenleri üzerinde kapsamlı düzenlemelerin yapılmasını gerektirmektedir. Afetzedelerin kayıpları, hasar gören alanlarda baki kalan mülkiyet ve imar haklan üzerinde bir çerçeve tanımlanmadan, çoğunlukla kamulaştırılmış alanlarda, 43 000 konutun devlet tararından inşası ile tazmin edilmiştir. Diğer taraftan, hasar gören kentsel yerleşmelerde belediyeler, kayda değer bir yeniden yapılanma süreci başlatamamıştır. Belediyeler, İmar vuplanlarını yerbilimsel çalışmalara göre yenileyerek, kat alanı azaltılmasına netice verecek ideal yapılaşma şartlarım tanımlamayla sınırlı kalmışlardır. Büyük ölçekte mülkiyet dönüşümleri gerektiren bu planların tatbik edilmesi; mevcut imar planı uygulama araçlarıyla neredeyse imkansızdır. Bu çerçevede, Adapazarı şehrinde bir alan çalışması yapılmış olup, deprem sonrası kentsel yeniden yapılanma süreci incelenmiştir. Yenilenen imar planına göre azaltılan imar haklarının yeniden paylaşımının kısmen gözlendiği Çark Caddesi'ndeki taşınmazların dönüşüm durumları saptanmıştır. Tüm bunların yanında, Türk kentlerinin önümüzdeki dönem kentsel iyileştirme ve zarar azaltma çalışmalarıyla dolu olan planlama sürecinin başarısı, yine yapılı çevrede mülkiyet ve imar haklarının dönüşümlerini gerçekleştirebilme kapasitesine bağlıdır. Bu çerçevede, Marmara Depremi, kentsel planlama sisteminde mülkiyet kurumunun yeniden yapılanmasında gerekli verileri ve gerekçeyi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPERTY PROBLEMS IN POST- EARTHQUAKE URBAN REDEVELOPMENT PROCESS: A CASE STUDY IN CITY OF ADAPAZARI ERTEN, Mustafa Güven MS. In City Planning, Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Melih Ersoy December 2004, 182 pages This thesis investigates the underestimated ownership constraints in built-up urban areas as the determining characteristic of the urban redevelopment process after the Marmara Earthquake. In the first part of the study, public provisions for permanent housing have been surveyed. It is observed that relocation of the survivors entitled to such housing sites considerably far away from existing urban areas has generated the need for many adjustments on the property patterns. Without any framework for the remaining ownership and development rights in those damaged urban areas, nearly 43 000 housing units have been developed mostly by the state in order to compensate for the lost properties of disaster survivors. On the other hand, municipalities could not commence any considerable redevelopment framework in damaged urban areas after the earthquake. They were restricted to revising their development plans withrespect to new geological surveys and to redefining the ideal building regulations with low building heights. Adaptation of these renewed plans to existing conditions has necessitated an immense amount of property readjustments. However, this is nearly impossible with existing plan implementation instruments which are incapable of mandating the exchange mechanisms for the reduced development rights. Lack of three dimensional property adjustment and purchasing methods different from constructions option engendered the implementation problem of these development plans prepared after the earthquake. In this framework, a field survey has been carried out in the city of Adapazarı and the post-earthquake urban redevelopment process is investigated. Transformation of the properties are plotted in Çark Street, where the required resharing of reduced development rights with respect to new development plan can be partially observed. Besides, the success of the forthcoming urban planning process in Turkey, which is composed of urban rehabilitation and risk mitigation works, again depends upon the capacity to realize ownership and development right transformation in urban environments. As a result, the Marmara Earthquake presents the necessary inputs and justification to restructure the property institution in urban planning.