Performance of a dynamic voltage restorer for a practical situation
Bir dinamik gerilim düzenleyicisinin uygulanabilir bir durum için başarımı
- Tez No: 153238
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilim Düşümü, Seri Cihaz, Dinamik Gerilim Düzenleyicisi vu, Voltage Sag, Series Device, Dynamic Voltage Restorer
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz BİR DİNAMİK GERİLİM DÜZENLEYİCİSİNİN UYGULANABİLİR BİR DURUM İÇİN BAŞARIMI OĞUZ, Gülçin Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ December 2004, 106 sayfa Güç kalitesini düşüren en ciddi güç sistemi bozuklukları arasında gerilim düşmeleri ve kısa süreli kesintiler gelmektedir. Sadece bir kaç mili saniye süren gerilim düşmeleri tüm üretim hatlarını, önemli ekonomik zarara sebep olmanın yanı sıra, üretim ekipmanına tehlikeye atarak durdurmaya yeterlidir. Bu yüzden, bu gerilim bozulmalarına maruz kalabilecek hassas yükleri korumak için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesintisiz Güç Kaynağı, Motor- Jeneratör Seti, gibi çözüm adaylarının arasından, etkili bir tasarlanan güç cihazı olan Dinamik Gerilim Düzenleyicisi (DGD) üstün dinamik başarımı ile hassas yükler üzerindeki bu türlü bara gerilim düşmelerinin azaltılması için önerilmiştir. Bu çalışmada yük tarafından şönt bağlı çevirici topolojisi DGD uygulaması için seçilmiştir. DGD'nin başarımı kullanılan kontrol stratejisinin geliştirilmesi ile iyileştirilmeye çalışılmıştır. vıSANKO holding iştiraki olan Gaziantep'te yer alan SANKO, DGD'nin çalışmasnıın simülasyonu için Türk Endüstrisi'nden gerçek bir durum olarak seçilmiştir. Bu çalışmada yer alan tüm simülasyonlar PSCAD/EMTDC yazılımı kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE OF A DYNAMIC VOLTAGE RESTORER FOR A PRACTICAL SITUATION O?UZ, Gülçin M.Sc., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ December 2004, 106 Pages Among most severe power system disturbances those degrading power quality are voltage sags and transient interruptions. Even voltage sags lasting only a few tens of milliseconds are enough to bring entire production lines to standstill, causing considerable economic damage as well as endangering the production equipment. Therefore necessary measures have to be taken to protect sensitive loads which are susceptible to these voltage disturbances. Among the solution candidates such as, Uninterruptible Power Supplies, Motor-Generator Sets, etc, Dynamic Voltage Restorer (DVR) which is an effective custom power device has been proposed to mitigate such bus voltage sags on sensitive loads with its excellent dynamic performance. In this study, load side connected shunt converter topology was chosen for the implementation of DVR. The performance DVR was tried to be improved by improving the control strategy used. Super Film located in Gaziantep which is one of the SANKO subsidiary company was chosen to simulate the operation of DVR as actual case of Turkish industry. All the simulations in this study were carried on PSCAD/EMTDC Software. iv