Implementation of an 8-bit microcontroller with system C
8-bit mikro denetleyecinin system C ile gerçekleştirilmesi
- Tez No: 153241
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: SystemC, 8051, Mikro Denetleyici, Donanım-Yazılım Bütünleşik Tasarımı vıı, SystemC, 8051, System-on-Chip, Microcontroller, Hardware-Software Co-design
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz 8-BİT MİKRO DENETLEYECİNİN SYSTEM C İLE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Kesen, Lokman Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Murat Aşkar Kasım 2004, 122 sayfa Bu tezde SystemC programlama dili kullanılarak 8051 8-bit mikro denetleyici çekirdeğinin tasarımı gerçekleştirilmiştir. SystemC, bütün bir sistemin hem donanımı tanımlamaya hem yazılımını programlamaya yetkin yeni nesil bir tümleşik tasarım dilidir. Bu tasarım ortamının faydaları, özel donanım modülleri ve tümleşik yazılımlardan oluşan 'Tek Yongada SistenY'lerin (SoC, System-on-Chip) geliştirilmesinde ortaya çıkmaktadır. SystemC tamamen yeni bir dil değildir, aksine, C++ programlama dilini temel alır ve çok seviyeli mantık devreleri, saat sinyalleri ve gecikme öğeleri gibi donanıma ilişkin konuları desteklemek üzere bir takım nesne kütüphaneleri ve eklentiler içermektedir. 8051 mikro denetleyicisi 8 bit tabanlıdır ve uzun yıllardır sanayide yaygın ölçüde kullanılmaktadır. 8051 çekirdeği, veri yolu denetleyicileri ve iletişim denetleyicileri gibi günümüzün karmaşık yongalarında halen temel denetleyici olarak kullanılmaktadır. Tek Yongada Sistem'lerin vıgeliştirilme sürecinde, donanım ve yazılım modülleri için ayrı tasarım ortamları kullanmak yerine, tümleşik bir tasarım ortamı kullanmak daha iyi bir tasarım ortamı sağladığı gibi donanım ve yazılım bütünleme adımlarının sayısında da önemli kazançlar sağlamaktadır. Bu çalışmada, 8 bit mikro denetleyici olan 8051 çekirdeği ve çevresel bellek elemanları, ileride daha karmaşık Yonga-Sistem'lerin tasarımında yeniden kullanılabilecek şekilde SystemC kullanılarak geliştirilmiştir. 8051 çekirdeğinin geliştirme sürecinde, tasarımı en temelinden itibaren her adımda doğrulamak üzere simülasyon sonuçları incelenmiş, böylece süreç daha denetimli, yapısal ve sonuç olarak hızlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF AN 8-BIT MICROCONTROLLER WITH SYSTEM C Kesen, Lokman M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Aşkar November 2004, 122 pages In this thesis, an 8-bit microcontroller, 8051 core, is implemented using SystemC programming language. SystemC is a new generation co-design language which is capable of both programming software and describing hardware parts of a complete system. The benefit of this design environment appears while developing a System-on-Chip (SoC), that is a system consisting both custom hardware parts and embedded software parts. SystemC is not a completely new language, but based on C++ with some additional class libraries and extensions to handle hardware related concepts such as signals, multi-valued logic, clock and delay elements. 8051 is an 8 bit microcontroller which is widely used in industry for many years. The 8051 core is still being used as the main controller in today's highly complex chips, such as communication and bus controllers. During the development cycles of a System-on-Chip, instead of using separate design IVenvironments for hardware and software parts, the usage of a unified co-design environment provides a better design and simulation methodology which also decreases the number of iterations at hardware software integration. In this work, an 8-bit 8051 microcontroller core and external memory modules are developed using SystemC that can be re-used in future designs to achieve more complex System-on-Chip's. During the development of the 8051 core, simulation results are analyzed at each step to verify the design from the very beginning of the work, which makes the design processes more structured and controlled and faster as a result.