İnvestigation of secondary school students' performance on proof and attitude towards proof in geometry
Ortaöğretim öğrencilerinin geometride ispat performanslarının ve geometride ispata yönelik tutumlarının incelenmesi
- Tez No: 153242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geometride İspat Performansı, Geometride İspata Yönelik Tutum, Cinsiyet, Lise. vu, Performance on Proof in Geometry, Attitude Towards Proof in Geometry, Gender, High School
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN GEOMETRİDE İSPAT PERFORMANSLARININ VE GEOMETRİDE İSPATA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ ÇİÇEK, İbrahim Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Safure BULUT Aralık 2004, 100 sayfa Bu çalışmanın amacı ortaöğretim öğrencilerinin geometride ispat performanslanmn ve geometride ispata yönelik tutumlanmn incelenmesidir. Araştırma 367 10. sımf öğrencisi ile yürütülmüştür. Genel Liselerden (GL) 94, Anadolu Liselerinden (AL) 96, Fen Liselerinden (FL) 90 ve Özel Liselerden (ÖL) 87 öğrenci seçilmiştir. Öğrencilerden 142'si kız ve 225'i erkektir. Gerekli verileri toplamak için çalışmada şu ölçme araçları kullanılmıştır 1. Geometride İspat Performans Testi (GİPT), 2.Geometride İspata Yönelik Tutum Ölçeği (GİYTÖ); Bu testler araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlan şunları göstermiştir. 1. Geometride ispat performanslarına göre farklı okul çeşitlerinden öğrencilerin ortalama puanlan arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır; 2.Geometride ispat performanslanna ve ispata yönelik tutuma göre erkek öğrenciler ve kız öğrencilerin ortalama puanlan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur; 3. Geometride ispata yönelik tutumlara göre farklı okul çeşitlerinden öğrencilerin ortalama puanlan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark viyoktur; 4.Geometride öğrencilerin ispattaki performansı ile ispata yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki vardır; 5.GİPT'indeki her bir sorudan en yüksek puanı Fen Lisesi öğrencileri alırken, en düşük puanı da Genel Lise öğrencileri almıştır; 6. Fen Lisesi öğrencilerinin büyük kısmı geometride kendini yeterli buluyorken, Genel Lise öğrencilerinin büyük kısmı kendini yetersiz bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF SECONDARY SCHOOL STUDENTS' PERFORMANCE ON PROOF AND ATTITUDE TOWARDS PROOF IN GEOMETRY ÇİÇEK, Ibrahim M.S. Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Safure BULUT December 2004, 100 pages. The purpose of the study was to investigate secondary school students' performance on proof and attitude towards proof in geometry. The research was conducted on 367 10th grade students. The numbers of subjects were 94, 96, 90 and 87 from General High Schools (GHS), Anatolian High Schools (AHS), Science High Schools (SHS) and Private High Schools (PHS) respectively. The number of girls and boys were 142 and 225 respectively. To obtain the data of this study, the following measuring instruments were utilized: 1. Proof Performance in Geometry Test (PPGT); 2.Proof Attitude Scale in Geometry (PASG). They were developed by researchers. The results indicated that: 1. There were statistically significant differences among the mean scores of students enrolled in different school types with respect to performance on proof in geometry; 2.There was no statistically significant difference between the mean scores of boys and girls with respect to performance on proof and attitude towards proof in geometry; 3. There were no statistically significant differences among the mean scores of ivstudents enrolled in different school types with respect to attitude towards proof in geometry; 4.There was statistically significant correlation between secondary school students' performances on proof and attitude towards proof in geometry; 5. While students in SHS got the highest scores from each question, students in GHS got the lowest scores; 6. While most students in SHS perceived themselves as successful in geometry, most students in GHS perceived themselves unsuccessful.