Gifted students' attitudes towards science and classroom environment based on gender and grade level
Farklı sınıf seviyelerindeki ve cinsiyetteki üstün yetenekli öğrencilerin fen ve öğrenme ortamına karşı tutumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 153240
  2. Yazar: FULYA CÜREBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR, PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün yetenekli öğrenci, fen eğitimi, farklı yaş grubu çalışması, fen dersine karşı tutum, sımf ortamına karşı tutum, Gifted student, science education, cross-age study, attitudes towards science, attitudes towards classroom environment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
VI OZ FARKLI SINIF SEVİYELERİNDEKİ VE CİNSİYETTEKİ USTUN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN FEN VE ÖĞRENME ORTAMINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ., Cürebal, Fulya Yüksek Lisans. Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hamide Ertepmar Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Geban Aralık, 2004, 91 sayfa Bu çalışmada farklı sınıf seviyelerindeki ve cinsiyetteki üstün yetenekli öğrencilerin fen ve öğrenme ortamına karşı tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Öğrencilere iki farklı test uygulanmıştır. Bunlardan bir tanesi ' Fen Dersine Karşı Tutum Ölçeği' (TOSRA), diğeri ise 'Sınıf Ortamına Karşı Bireyselleştirilmişvıı Tutum Ölçeği' (ICEQ) cür. Bu çalışma sekizinci sınıf, lise hazırlık sınıfı, dokuzuncu sınıf ve on birinci sınıflarda olan toplam 163 üstün yetenekli öğrenci ile yapılmıştır. Elde edilen veriler, iki yönlü varyans (ANOVA) istatistiksel tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel sonuçlar doğrultusunda birinci olarak, sınıf seviyelerinin öğrencilerin fen derslerine karşı tutumları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre sınıf seviyesi düştükçe fen derslerine karşı tutumları artmaktadır. Sımf ortamına karşı tutumlarında sımf ve cinsiyete bağlı olarak anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Bu çalışmaya göre kız öğrenciler erkek öğrencilere göre daha fazla kişiselleşmiş, yüksek sınıftaki öğrenciler ise daha özgür ve farklılaştınlmış sımf ortamı beklemektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT GIFTED STUDENTS' ATTITUDES TOWARDS SCIENCE AND CLASSROOM ENVIRONMENT BASED ON GENDER AND GRADE LEVEL Cürebal, Fulya M., S., Department of Secondary School Science and Mathematics Education Advisor: Prof. Dr. Hamide Ertepınar Co- Advisor: Prof. Dr. Ömer Geban December, 2004, 91 pages The purpose of the present study is to investigate the differences on gifted student's attitudes toward science and their preferred classroom climate during science classes based on gender and grade level. Two questionnaires, the Test of Science Related Attitudes (TOSRA) and the Individualized Classroom Environment Questionnaire (ICEQ), were used as survey tools in this study. A group of 163 gifted and talented students among fouracademic levels which are eighth grade, English prep class, ninth and eleventh grade were assigned to take part in this study. The data obtained from administration of measuring instrument were analyzed by using Two- Analyses of Variance (ANOVA). Result indicated that grade level of students had a significant effect on attitudes towards science. The study found, first, lower-grade students show more positive attitudes toward science than the students at higher-grade level. Secondly, there are significant differences were found among students in their perceptions of the science classroom environment based on their gender and grade level. Female students expected more personalization than male students, higher grade students preferred to have more independence and more differentiated classroom environment than lower grade students while they are learning.