Origins , aims and methods of basic design courses in industrial desing programs in Turkey
Türkiye'deki endüstri ürünleri tasarımı programlarındaki temel tasarım derslerinin kökenleri amaçları ve yöntemleri
- Tez No: 153254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Temel Tasarım, Temel Tasarım Eğitimi, Temel Sanat Eğitimi VII, Basic Design, Basic Design Education, Foundation Course
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI PROGRAMLARINDAKİ TEMEL TASARIM DERSLERİNİN KÖKENLERİ, AMAÇLARI VE YÖNTEMLERİ Özer, Damla Yüksek Lisans, Edüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Fatma Korkut Aralık 2004, 154 sayfa Bu çalışma, Türkiye'deki endüstri ürünleri tasarımı lisans programlarındaki temel tasarım derslerini kökenleri, amaçları ve yöntemleri açısından incelemektedir. Çalışmanın amacı temel tasarım derslerinin farklılık ve benzerlikleri araştırmak, ve bu derslerin özelliklerini belirleyen etkenleri ortaya çıkarmaktır. Konuyla ilgili olarak yürütülen alan araştırmasında, Türkiye'de endüstri ürünleri tasarımı lisans eğitimi veren altı bölümde temel tasarım dersi veren öğretim elemanlarıyla ve bölüm başkanlarıyla görüşme yapılarak bilgi toplanmıştır. Alan çalışmasında, farklı kurumlarda dersin amaçlarının benzer olduğu bulundu; bunun yanında kökenlerin, yöntemlerin ve içeriğin farklılaşmakta vıolduğu gözlemlendi. Temel tasarım eğitiminin özelliklerini etkileyen etkenler arasında, öğrenci kabul yöntemi, öğrencilerin eğitim geçmişleri ve birikimleri ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerinin içinde yer aldıkları fakültelerin önemli oldukları bulundu. Ayrıca, dersi veren öğretim elemanlarının farklılıklarının da kurumların farklılıkları kadar önemli olduğu anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORIGINS, AIMS AND METHODS OF BASIC DESIGN COURSES IN INDUSTRIAL DESIGN PROGRAMS IN TURKEY Özer, Damla M.S., Department of Industrial Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Fatma Korkut December 2004, 154 pages This study examines basic design courses in industrial design programs in Turkey, in terms of origins, aims and methods. The aim of the study is to inquire the differences and similarities, and to understand factors affecting the characteristics of basic design courses. A field study was conducted about the subject, which comprised of interviews with instructors of basic design courses and chairpersons in six departments offering undergraduate program in industrial design in Turkey. The field study indicated that the aims of the course in different institutions were similar, whereas the origins, methods and the content varied. Of the factors affecting basic design education, student admission procedure, IVbackground of students and the faculty that the industrial design department belonged to were found to be important. The differences among course instructors were also found to be as much significant as the institutional differences.