Demonstration of a stabilized hovering platform for undergraudate laboratory
Lisans laboratuvarları için dengelenmiş havalanan platform gösterisi
- Tez No: 153255
 - Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ERDEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Hovering Platform, LQR, xPc, Low-pass Filter IV
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz LİSANS LABORATUARLARI İÇİN DENGELENMİŞ HAVALANAN PLATFORM GÖSTERİSİ Çamlıca, Fahri Buğra Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bolünü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir Erden Aralık 2004, 90 sayfa Bu çalışmada, lisans öğrencilerinin labaratuvar ortamında, birçok kontrol uygulamasının, üzerinde çalışabilecekleri bir insansız hava aracı tasarlanmış, imal edilmiş ve ilk denemeleri sağlanmıştır. Kullanılan hava taşıtı dört pervaneli ve alüminyum çubuk yapılı mekanik bir sistemdir. Taşıtın kendi eksenlerindeki dönmesinin durağan hale getirilmesi ve dikey eksendeki açı kontrolü bu çalışmada tamamlanmıştır. Hava taşıtı, Matlab 6.5 programının xPc modülü ile gerçek zamanlı çalıştırılmıştır. Hava taşıtını, dönme eksenlerinde dengeleyebilmek için doğrusal karesel regülatör ve oransal-diferansiyel denetim uygulanmıştır. Gerçek zamanlı deneylerde, ikinci dereceden bir transfer fonksiyonu filtre tasarımı yapılmış ve uygulaması tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Uçan Robot, Lineer Karesel Regülatör, PD, xPc, İkinci derece transfer fonksiyon Filtresi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEMONSTRATION OF A STABILIZED HOVERING PLATFORM FOR UNDERGRADUATE LABORATORY Çamlıca, Fahri Buğra M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir Erden December 2004, 90 pages This research work covers the design, manufacture and testing of an unmanned aerial vehicle for the purpose of testing various control systems by undergraduate students in the laboratory environment. The aerial vehicle under consideration is a four-rotor propeller powered. Aluminum rod based mechanical structure is preferred. The stabilization of the hovering vehicle in its rotational axes in the air and navigation about the yaw axis are the accomplished goals of this study. The aerial vehicle is run in real time by using Matlab 6.5 Software's xPc module. The linear quadratic regulator and PD controllers are utilized to stabilize the aerial vehicle in its rotation axes. To eliminate the measurement noise generated by the sensors, low-pass second order transfer function is designed and its implementation to real time experiments is discussed.