The maximum architecture can do: Architecture and urbanism from Le Corbusier to Rem Koolhaas
Mimarlığın ulaşabileceği son nokta: Le Corbusier'den Rem Koolhaas'a mimarlık ve kent planlama
- Tez No: 153256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Le Corbusier, Rem Koolhaas, Mimarlık ve Kent Planlama, Mimari Ölçek, Büyüklük, Mimari Program vıı, Le Corbusier, Rem Koolhaas, Architecture versus Urbanism, architectural scale, Bigness, architectural program
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz“MİMARLIĞIN ULAŞABİLECEĞİ SON NOKTA”LE CORBUSIER'DEN REM KOOLHAAS'A MİMARLIK VE KENT PLANLAMA Tağmat, Tuğçe Selin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Abdi Güzer Aralık 2004, 77 sayfa 20. yüzyılın başlarından itibaren, yapım teknolojilerinin gelişmesi, yapı malzemelerinin çeşitlenmesi, bina içi hizmetlerin otomatikleşmesi ve altyapı ağlarının karmaşıklaşması sonucu olarak mimari üretimin ölçeğinde bir kayma yaşanmıştır. Mimari üretimin artan fiziksel kapasitesi -daha derin ve daha yüksek yapılar- mimarlık uygulamalarının ölçeğini kentsel planlama boyutuna taşımakla kalmamış, aynı zamanda mimarlığa kentsel alanları daha geniş bir sosyal programla dönüştürme olanağı da sunmuştur. Bu tez, mimari üretimin daha büyük ölçeklerde gerçekleştirilebilmesinin, mimarlık ve kent planlama alanları arasında kritik bir gerilim yarattığını savunmaktadır. Çalışmanın amacı, kentin üretiminde mimarlığın kent planlama ile kurabileceği ilişkiye yönelik alternatif duruşları, Le Corbusier ve Rem Koolhaas tarafından geliştirilen mimarlığın kent kuramları üzerinden anlamaktır. vıGenel bir bakışla, Le Corbusier'nin kentsel düşünceleri, kentin ve tüm sosyal, kültürel ve ekonomik bileşenlerinin rasyonel ve doğrusal bir mimari üretimle gerçekleştirilebileceğini öngören bir modernist ideal üzerine kuruludur. Rem Koolhaas tarafından geliştirilen kuramsal çerçeve ise tam tersine, kente mimarlık aracılığıyla katı, belirleyici ve sabit bir program dayaklamayacağını savunur ve böylece kent üzerindeki modernist idealin bitişini temsil eder. Bu iki duruşu birbirinden ayıran, 1960'lı yıllarda sosyal ve kültürel yapıda görülen değişimin ortaya çıkardığı dönüm noktasıdır. Aralarında sürekli bir okumayı mümkün kılan ise, her iki mimarın da, arkaplandaki sosyal kurgu farklı olsa bile, mimari üretimin ölçeğini radikalleştirme çabasıdır. Bu çalışma, karşılaştırmalı bir çözümleme yoluyla, bir duruştan diğerine mimari üretimde biçim, ölçek, program ve bağlam anlayışları açısından neler değiştiğini ve bu değişimlerin kentsel düzenlemede öngörülen sosyal programa nasıl yansıdığını değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 'THE MAXIMUM ARCHITECTURE CAN DO": ARCHITECTURE AND URBANISM FROM LE CORBUSIER TO REM KOOLHAAS Tağmat, Tuğçe Selin M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdi Güzer December 2004, 77 pages As from the beginning of the 20th century, there has been a shift in the scale of architectural production as an outcome of advanced construction technologies, new range of building materials, automation of building services and progressive infrastructural networks. The increased physical capacity -the deeper and taller buildings- not only increased the scale of the architectural practice in relation with urban planning, but also presented architecture the possibility to offer a wider social programmation for the reorganization of the urban territory. The increase in the scale of architectural production, this study would argue, has given rise to a critical tension between the fields of architecture and urbanism. The aim of this study is to understand alternative positions towards the relationship between architecture and urbanism in the production of the city through a cross-reading of the architectural-urban theories of Le Corbusier and Rem Koolhaas. ivAt a very preliminary investigation, the urban thinking of Le Corbusier represents the modernist ideal in architecture that is after the rational and linear architectural production of the city with all its social, cultural and economic components. The theory generated by Rem Koolhaas, on the other hand, represents the end of the modernist ideal on the city, since it refuses the possibility of imposing a rigid, definitive and stable program on the city through the mediation of architecture. What separates these two positions is the turning point in the social and cultural structure that was experienced in 1960's, but what makes possible a continuous reading is the both architect's attempt to radicalize the scale of the architectural production, with diverse approaches towards its programmation. The study is an attempt to make this comparative analysis in order to understand what has changed from one to another in terms of their understanding of form, scale, program and context in architectural production, as well as their position towards social programmation of the urban organization.