A software for analysis and design optimization of switched reluctance motor
Anahtarlamalı relüktans motorun analizi ve dizayn optimizasyonu için bir bilgisayar programı
  1. Tez No: 153335
  2. Yazar: LEVENT BURAK YALÇINER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: anahtarlamalı relüktans motoru, analiz, tasarım optimizasyonu. vıı, switched reluctance motor, analysis, design optimization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz ANAHTARLAMALI RELUKTANS MOTORUN ANALİZİ VE DİZAYN OPTİMİZASYONU İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI YALÇINER, Levent Burak Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Nisan 2004, 130 sayfa Bu çalışmada, anahtarlamalı relüktans motorunun(ARM) analizini ve optimizasyonunu hassas olarak gerçekleştiren bir yazılımın geliştirilmesi amaçlanmıştır. Literatürde geçen metodlar araştırılmıştır. Bazı çalışmalar, performans hesaplamaları için, hassas sonuçlar verdikleri bilinen 2 boyutlu alan çözümlerini kullanmışlardır. Ancak, bir optimizasyon süreci için, alan çözümleri yeterince hızlı değildir. Bu yüzden, mıknatıslanma karakteristiklerinin hesaplanmasında, normalize edilmiş permeans ve kuvvet verilerine dayalı bir metod seçilmiştir. Seçilen metodlar, kullanıcı dostu bir arabirimle yazılım haline getirilmiştir. Yazılımdan alınan sonuçlar, varolan bir motorun test sonuçlarıyla karşılaştırmıştır. Sonuçlardan, sarım sonu kaçak akı etkisi hesaba katılmazsa, hesaplamaların hassasiyetinin kabul edilemez seviyede olduğu tespit edilmiştir. Bu etkiyi hesaba katan bir yaklaşım öne sürülmüştür. Yazılım bu doğrultuda değiştirilmiştir. Bu durumda, elde edilen sonuçların, ölçümlerle karşılaştırıldığında, çok daha hassas değerlere sahip olduğu görülmüştür. ARM tasarım optimizasyonu problemi, kısıtlara sahip bir ağırlık optimizasyon problemi olarak değerlendirilmiştir. Problem, Augmented Lagrangian metodu vıkullanılarak kısıtsız optimizasyon formuna çevrilmiştir. Performans hesaplamalarının aldığı zamanı azaltmak için bazı değişiklikler yapılmıştır. Bunlar ilgili bölümlerde anlatılmıştır. Optimizasyon sürecinde, türevler nümerik olarak hesaplanmıştır. Performans hesaplamalarının hassasiyeti, bu aşamada test sonuçları kullanılarak bir daha doğrulanmıştır. Bundan sonra, bir çamaşır makinası uygulaması için optimizasyon yazılımı çalıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar ilgili bölümlerde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOFTWARE FOR ANALYSIS AND DESIGN OPTIMIZATION OF SWITCHED RELUCTANCE MOTOR YALÇINER, Levent Burak M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN April 2004, 130 pages In this study, development of software, which can analyze and optimize an SRM by accurately calculating its performance, is aimed. Existing methods in the literature are investigated. Some studies for the calculation of performance use 2D field solutions and are known to be accurate; however, using field solutions is not feasible for the optimization purpose. So, a method based on a set of normalized permeance and force data are chosen for prediction of magnetizing characteristics. Selected methods are programmed into the software with a user friendly interface. The results from the software are compared with test results from an existing motor. It is found that the accuracy of the predictions is not acceptable if the effect of end winding leakage flux is not accounted for. An approach is proposed for accounting the end winding leakage. The software is modified accordingly. In this case, the results obtained are found to have good accuracy, compared with measurements. The SR motor design optimization problem is treated as a constrained wieght optimization problem. This problem is converted to an unconstrained optimization problem, by using the Augmented Lagrangian method. To decrease the computation time of some of the performance calculation algorithms, some modifications are made. These are described in the related sections. The derivatives IVfor the optimization process are numerically calculated. The accuracy of the performance calculation is once again verified against test results at this stage. The optimization software is then used to optimize the design of an SR motor for a washing machine application. The results obtained are discussed.