Dualisation of supergravity theories
Süper kütle çekim kuramlarının ikilleştirilmesi
- Tez No: 153336
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SARIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaluza ve Klein İndirgemesi, Süper Kütle Çekim Kuramı, BakışımlıUzaylar, Doğrusal Olmayan Sigma Örnek Kuramları, Madde Eklenmesi, Ikilleştirme, Birinci Derece Simgesel Biçimlendirmeler. iv, Kaluza-Klein Reduction, Supergravity, Symmetric Spaces, Non-Linear Sigma Models, Matter Coupling, Dualisation, First-Order Formulations. m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
oz SUPER KÜTLE ÇEKİM KURAMLARININ IKİLLEŞTİRİLMESİ. Yılmaz, Nejat Tevfik Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. B. Özgür Sarıoğlu Şubat 2004, 257 sayfa. Kaluza ve Klein indirgemesi kullanılarak onbir boyutlu süper kütle çekim ku ramından sınırda olan süper kütle çekim kuramları, aynı zamanda on boyutlu bir inci tip süper kütle çekim kuramından da Abelsel Yang ve Mills süper kütle çekim kuramlarının türetilmesi tartışıldı. Bakışımlı uzayların geniş bir tekrarından sonra bakışımlı uzay sigma örnek kuramı ayrıntılı olarak çalışıldı. Yalın ve madde eklenmiş bakışımlı uzay sigma örnek kuramının birinci derece simgesel biçimlendirmesi genel bir yöntem içinde sunuldu. Onbir boyutlu, 2B ve sınırda olan süper kütle çekim kuramlarının kütle çekimsel olmayan Bozonsal kesim lerinin ikilleştirmesi de kısa ve öz ama yeterli bir simgesel biçimlendirme içerisinde tekrarlandı. Madde eklenmiş süper kütle çekim kuramlarının ikilleştirilmesine bir örnek olarak da sekiz boyutlu Salam ve Sezgin süper kütle çekim kuramının çifte biçimlendirmesi kuruldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DUALISATION OF SUPERGRAVITY THEORIES Yılmaz, Nejat Tevfik Ph.D, Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. B. Özgür Sanoğlu February 2004, 257 pages. By using the Kaluza-Klein reduction, the derivation of the maximal super- gravities from the D = 11 supergravity theory, as well as the Abelian Yang-Mills supergravities from the D = 10 type I supergravity theory are discussed. After a thorough review of the symmetric spaces the symmetric space sigma model is studied in detail. The first-order formulation of both the pure and the matter coupled symmetric space sigma model is presented in a general formalism. The dualisation of the non-gravitational Bosonic sectors of the D = 11, IIB and the maximal supergravities are also reviewed in a concise but a self-contained formu lation. As an example of the dualisation of the matter coupled supergravities, the doubled formalism is constructed for the D = 8 Salam-Sezgin supergravity.