Investigation of odorous emissions and immissions in Ankara with Olfactometer
Ankara'daki koku emisyon ve imisyonlarının Olfaktometre ile incelenmesi
- Tez No: 153343
- Danışmanlar: PROF.DR. AYSEL ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koku, Koku Emisyonları, Olfaktometre, Koku Imisyonlan, Alan Ölçümleri vı, Odour, Odorous Emissions, Olfactometer, Odorous Immissions, Field Measurements IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
öz ANKARA'DAKİ KOKU EMİSYON VE İMİSYONLARININ OLFAKTOMETRE ÎLE İNCELENMESİ GÜVENER, Hatice Meltem Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Temmuz 2004, 139 sayfa Türkiye'de 1986 yılından beri Hava Kalitesi Kontrol Yönetmeliği (HKKY) uygulanmaktadır. Ancak, HKKY koku kontrolü ile ilgili herhangi bir standart içermemektedir. Türkiye'de, farklı koku şikeyetlerine yanıt vermek ve koku problemlerinin üstesinden gelebilmek için bir koku kontrolü yönetmeliği gereklidir. Türkiye Avrupa Birliği'ne aday ülkelerden biri olduğu için ülkemizde çevre mevzuatının diğer üye ülkelerin standartlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de özellikle Ankara'daki“koku problemlerini”araştırmak ve koku ölçüm tekniklerini yerleştirmektir. Bu çalışmadan elde edilecek teknikler ve bilgiler“koku yönetmeliği”nin temelini oluşturacaktır. Bu amaçla, Ankara'daki değişik endüstrilerden kokulu gaz örnekleri alınmış ve bu örnekler“Olfactometre T07”ile incelenmiştir. Emisyon ölçüm sonuçları Ankara'daki birçok endüstrinin yüksek konsantrasyonlardaki kokulu gazları çevreye yaydığını göstermiştir. İmisyon seviyelerini belirlemek için bir şeker fabrikası etrafında alan ölçümleri (imisyon ölçümleri) gerçekleştirilmiştir, imisyon ölçümleri sonucunda, bir şekerfabrikası etrafında 1,5 km'lik bir korama bandı olması gerektiği saptanmıştır. Türkiye'de koku yönetmeliğinin ve koku kontrol yöntemlerinin en yakın gelecekte uygulanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF ODOROUS EMISSIONS AND IMMISIONS IN ANKARA WITH OLFACTOMETER GÜVENER, Hatice Meltem M.S. Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atımtay July 2004, 139 pages Turkish Air Quality Control Regulation (AQCR) is in force since 1986. However, AQCR does not contain any standards for odour control. In order to respond to various odour complaints and handle odour problems in Turkey, a regulation for odour control is necessary. Since Turkey is a candidate country for European Union, environmental legislation of Turkey has to be improved to the standards of the other member countries. The purpose of this study is to investigate the“odour problem”in Turkey, specifically in Ankara, and to establish the odour measurement techniques. The techniques and information acquired throughout this study will form the basis of“Odour Regulation”in Turkey. For this purpose, odorous gas samples were collected from different industries in Ankara and these samples were analysed with the Olfactometer T07. The results of the emission measurements have shown that there are numerous industries in Ankara which are discharging high concentrated odorous gases into the environment. Also, field measurements (immission measurements) were performed around a sugar factory in order to determine immission levels. At the end of the immission iiimeasurements, a setback distance (buffer zone) of 1.5 km is determined that should be around a sugar factory. The implementation of an odour regulation and odour control technologies in Turkey is expected in near future.