Architectural interpretations of modernity and cultural identity: A comparative study on Sedad Hakkı Eldem and Bruno Taut in Early Republican Turkey
Modernite ve kültürel kimliğin mimari yorumları: Erken Cumhuriyet döneminde Sedad Hakkı Eldem ve Bruno Taut üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 153344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: kültürel kimlik, modernite, erken Cumhuriyet dönemi mimarlığı, Cultural identity, modernity, early Republican architecture
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez, Türkiye'de erken Cumhuriyet döneminin kültürel kimlik arayışlarında ortaya çıkan gerilimin mimarlık üretimindeki belirleyici etkisini saptamayı; Sedad Hakkı Eldem ve Bruno Taut'un 1930'lar sonu ve 1940Tar başında oluşan mimarlık tutum ve pratiklerini inceleyerek, bu kültürel gerilimin çözümü için dönem mimarlığında geliştirilen düşünsel ve uygulamaya yönelik stratejileri saptamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, 'kültürel kimlik' kavramı, genel bir modernite tartışması içerisinden, milliyetçilik ve ulus-devlet gibi ilgili olgularla birlikte tanımlanmaktadır. İkinci bölümde, erken Cumhuriyet döneminin bağlamsal gelişmeleri ve mimarlık üretimi daha önceden incelenmiş olan teorik tartışmalar ışığında tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde, Sedad Hakkı Eldem ve Bruno Taut'un mimarlık söylem ve pratikleri, dönemin kültürel gerilimini çözmek adına geliştirilen düşünsel ve pratik stratejiler vurgulanmak üzere karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Sonuç kısmında, Eldem ve Taut'un bu kültürel gerilimi çözmek için gösterdikleri samimi çaba ve bağlamsal duyarlılığın önemi tekrar belirtilmekte ve yeni kültürel teoriler ışığında tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to reveal the decisive influence of the tension that stems from the contemporary searches for cultural identity on the architectural production of the early Republican Turkey. It attempts to demonstrate the conceptual and practical strategies that were devised in contemporary architecture for the resolution of the cultural tension by examining the architectural attitudes and practices of Sedad Hakkı Eldem and Bruno Taut in the late 1930s and the early 1940s. In the first part, 'cultural identity' is examined from within the general discussion of 'modernity', where the relevant phenomena, such as 'nationalism' and the 'nation-state', are discussed. In the second part, the contextual developments and the architectural production of the early Republican period are examined through the theoretical discussions held in the previous part. In the third part, the architectural attitudes and practices of Sedad Hakkı Eldem and Bruno Taut are examined and analyzed as to reveal the conceptual and practical strategies in the resolution of contemporary cultural tension. ivIn the conclusion, the significance of the architectural attitudes of Sedad Hakkı Eldem and Bruno Taut is re-stated in terms of their contextually sensitive efforts for the disband of the cultural tension in the light of the recent cultural theory.