A historic-contextual approach for the identification of built heritage in historic urban areas: Case of Galata district in İstanbul
Tarihi kentsel alanlardaki mimari mirasın tesbiti için tarihsel-bağıntısal bir yaklaşım önerisi: İstanbul Galata örneği
- Tez No: 153345
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel koruma, tarihi süreklilik, kentsel dönüşüm, tarihi- bağıntısal tesbit yöntemi vıı, Urban conservation, historic continuity, urban transformation, historic- contextual identification method
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
öz TARİHİ KENTSEL ALANLARDAKİ MİMARI MİRASIN TESBİTİ İÇİN TARİHSEL-BAĞINTISAL BİR YAKLAŞIM ÖNERİSİ: İSTANBUL GALATA ÖRNEĞİ Topçu, Hicran Doktora, Mimarlık Bölümü, Restorasyon Tez danışmam: Prof. Dr. Ömür Bakırer Temmuz 2004, 230 sayfa Kentsel koruma teorilerindeki son gelişmeler, tarihi kentsel doku bütünü ile onu oluşturan öğeler arasındaki fiziksel ve fiziksel olmayan ilişki biçimlerinin oluşturduğu kültürel bütünlüğü ön plana çıkaran bağıntısal bir yaklaşım ortaya çıkarmıştır. Bu yaklaşım, kentsel korumanın, tarihi yapıların ve alanların ayrı süreçler halinde belirlendiği geleneksel tesbit yöntemlerinin yeniden sorgulanması ve bu bütüncül- bağıntısal koruma anlayışının gereksinimlerine yanıt verecek şekilde yeniden formüle edilmesi gereğini doğurmuştur. Bu tezde, kentsel mirasın tesbitine yönelik olarak tarihsel-bağıntısal bir yöntem tanımlanması amaçlanmaktadır. Tarihi kentsel doku ile onu oluşturan öğeler arasındaki bağlan yeniden kurarak, alanın kendi kimliğini, korunması için etkin bir araç haline getirecek olan bu yaklaşım, koruma alanına yönelik her türlü eylem ve araştırma için ortak bir zemin oluştururken, böylece koruma ve gelişme arasındaki gereksinim duyulan arakesiti de sağlayacaktır. vıTez çalışması, tarihi kentsel dokulardaki tarihsel-bağıntısal verilerin irdelendiği kavramsal bir kısım ile, tanımlanan metodun uygulanmasına yönelik bir örnek çalışma içermektedir. Örnek çalışma, tarihi kaynakların varlığı ve çeşitliliği bakımından Türkiye'deki en zengin örneklerden biri olan İstanbul'da, Galata bölgesinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HISTORIC-CONTEXTUAL APPROACH FOR THE IDENTIFICATION OF BUILT HERITAGE IN HISTORIC URBAN AREAS: CASE OF GALATA DISTRICT IN ISTANBUL Topçu, Hicran Ph.D., Department of Architecture, Restoration Supervisor: Prof. Dr. Ömür Bakırer July 2004, 230 pages The recent developments in the urban conservation theory has introduced a contextual perspective that gives further emphasis to the cultural integrity of the historic urban area which is created through the physical and non-physical relationships between the urban context and its components. In this perspective, the conventional identification tools of the urban conservation - the separate designation of the buildings and areas- come to be questioned, and re formulated according to the demands created by this new holistic-contextual understanding of the heritage conservation. In this thesis, it is aimed to formulate a historic-contextual method for the identification of the built heritage. Re-establishing the links between the historic urban context and its components, and turning the inherent character of the area into an effective tool for the conservation of the area, we claim that such an approach would provide the necessary interface between the conservation and development, IVresponding the requirements of both and providing a common base both for the action and research. The thesis comprises a conceptual part focusing on the historic-contextual aspects of the built heritage and a case study for the experimentation of the defined methodology. The case study is realized in the Galata district in Istanbul, which represents one of the richest examples in Turkey from the aspect of the availability of historic sources.