Improvement of Atatürk street in Antalya as a problem of spatial continuity
Mekansal süreklilik bağlamında Antalya Atatürk caddesinin gelişimi
- Tez No: 172271
- Danışmanlar: PROF.DR. VACİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: kentsel alanlar, kimlik, Antalya Atatürk Caddesi, kent mobilyaları, tarihi miras. vii, urban spaces, identity, Antalya Atatürk Street, street furniture, historical heritage
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZ MEKANSAL SÜREKLİLİK BAĞLAMINDA ANTALYA ATATÜRK CADDESİNİN GELİŞİMİ SAYDAM, Oya Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vacit İMAMOĞLU Ocak 2006, 162 sayfa Şehir, insan yaratıcılığının temel ve evrensel simgesidir. Sosyal yaşamın yanısıra bireysel ve ortak paylaşımların yaşandığı tek merkezdir. Ama şehirler; sosyal, kültürel ve çevresel değişkenleri birleştiren gelişim görüşlerinden ziyade, işlevsel, stilist ve materyalist kavramlarla tekrar tekrar şekillendirilmiştir. Geçen birkaç yüzyılda dünyanın çeşitli yerlerindeki toplumların tecrübe ettiği karşı konulamaz kentsel büyüme, kentsel alan ve yığınlarda beklenti ve isteklere nadiren cevap verebilen dönüşümlere sebep olmuştur. Şehirlerin bu dönüşümünde özellikle kamusal alanlar rol oynamıştır. Bu içerikte, kültür ruhunun aksettiricileri ve geçmişin hatırlatıcıları olarak yerel kamusal alanların korunması, eski kimlik ve karakterin geri verilmesinde önemli bir endişe konusu olacaktır. Tez, bu düşünceyi; gelişigüzel büyüme, yoğun yapılaşma, görsel kirlilik ve fiziksel çevre kalitesindeki düşüş nedeniyle bütünleşemeyen ve vikarışıklık çeken Antalya'daki Atatürk Caddesi için yapılan çalışmalarla destekler. Tez, başlangıcından problem tanımlamasına, kavramsal iskelet yapının gelişmesine ve son olarak planlama ve mimari öneriye kadar projenin detaylı açıklamasını kapsar. Çalışma; yayalarla trafik ve kent mobilyası arasındaki etkileşimlerle beraber kültürel, fiziksel çevre ve teknik düşünceleri de düzenleyen, duyarlı bir gelişim yaklaşımına olan ihtiyaca dikkat çeker. Bu kriterlerin ışığında bu tezin ana amacı; tarihi mirasa ve mevcut değerlere ait objeleri yorumlayarak, tarihi doku içinde yeni kentsel tasarım elemanlarının planlanacağı bir projeyi hayata geçirmek olacaktır. Antalya şehri sakinlerinin hayatlarında dengesizliğe yol açan ve fiziksel çevreyi etkileyen kritik sorunlar göz önüne alınarak bir proje önerisi sunulmuştur. İnsan ve çevresi arasında daha iyi bir uyum sağlayan basit ve kolay uygulamalar ile çözüm sağlamak için bu proje hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVEMENT OF ATATÜRK STREET IN ANTALYA AS A PROBLEM OF SPATIAL CONTINUITY SAYDAM, Oya M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Vacit İMAMO?LU January 2006, 162 pages The city is a fundamental and universal human creation. It is a unique centre for social life as well as individual and collective fulfillment. However, cities have been shaped and reshaped by mere functionalistic, stylistic and materialistic aspects rather than developmental ones that incorporate social, cultural and environmental variables. The frantic, irreversible urban growth that societies throughout the world have experienced over the past few decades has caused a transformation of urban spaces and agglomerations, which rarely corresponds to expectations, and aspirations. Especially public spaces have played a key role within this transformation of the cities. In this context, conserving local public places, as a reminder of the past and an echo of the spirit of culture, is a matter of a great concern to reinstating identity and character. IVThe thesis supports this argument by the case study of Atatürk Street in Antalya, which suffers from disintegration and confusion because of haphazard growth, dense building, visual pollution, and degradation of the physical environment qualities. The thesis provides a detailed account of the project from initiation through problem identification, development of conceptual framework, and finally planning and architectural proposal. The case study highlights the need for a sensitive developmental approach, which harmonises the interactions between pedestrians, traffic and street furniture as well as cultural, physical environment and technical considerations. Within the scope of these criteria, the main objective of this thesis is to bring forth a project for designing new urban design components in historic context through the interpretation of objects of historical heritage and the existing qualities. Considering the critical problems affecting physical environment and causing imbalance in the lives of inhabitants in the city of Antalya, a project proposal is presented. The project has been prepared to provide solutions with simple and easy implementation, providing better harmony between man and his environment.