Framing the 'invisible': Section as a spatial frame for a reconsideration of architectural representation
'Görünmez' i çerçevelemek: Mimari temsilin değerlendirilmesinde mekansal bir çerçeve olarak kesit
- Tez No: 153371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimari temsil, çerçeve, izdüşüm, derinlik, kesit/kesit almak, kesik, izdüşüm düzlemi. vıı, architectural representation, frame, projection, depth, section/sectioning, incision, inscription, projection plane
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz“GORUNMEZ-İ ÇERÇEVELEMEK: MİMARÎ TEMSİLİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE MEKANSAL BİR ÇERÇEVE OLARAK KESİT Alkan, Alper Semih Yüksek Lisans., Mimarlık Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Ayşen Savaş Eylül 2004, 109 sayfa Bu tez, mimari üretimin gösterim biçimleriyle ilişkisinin eleştirel bir incelemesidir. Tarihsel olarak mimari temsil, mimari düşünce ve materyal ifadesi arasındaki geçişin gerçekleştiği bir arayüze işaret eder. ”Nesnel“ olduğu varsayımıyla, plan, kesit ve cephe grubunun oluşturduğu ”ortografik sef, mimarlıkta evrensel bir kod olarak kabul edilmiştir. Çizimlere atfedilen bu özellik, tezde“kesit”örneğinde sorgulanmaktadır. Kesit aynı anda hem“resim düzlemi”hem de bu düzlemi oluşturan“kesme”eylemi olduğu için karmaşık bir durum sergiler. Bu çalışma kesitin mekansal bir“çerçeve”olarak yeniden tanımlanmasıdır. Bu bağlamda, resim düzlemi kendine özgü bir“çerçeve”olarak tartışılmaktadır. Perspektif gibi kesit de mimari nesnenin kitlesini fiziksel olarak kesen düzlemin bu nesnenin yassılaştırımış mekansal derinliğiyle çakışan kendi çerçevesini oluşturur. Bu yüzden, kesit“göstermekten”çok“gizleyen”mekansal bir çerçeve vıolarak tanımlanmıştır. Mimari temsilin epistemolojik değeri de bu gizli boyutunda yatar. Aynı zamanda bir kesit düzlemi olan“resim düzlemi”nin önemi perspektif ve diğer çizimlerin oluşumundaki rolünde açığa çıkar. Bununla ilişkili“izdüşüm”kavramı ve kullanılan izdüşüm tekniğinin belirlediği“uzaklık”eleştirel bir mesafe sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu mesafenin aşılmasını sağlayacak müdahaleleri belirler. Bu bakımdan, tezde "kesif mimari temsil içinde kavramsal ve mekansal bir çerçeve olarak kabul edilerek temsil ortamının sağladığı ve bazen temsil ettiğinden daha vaatkar olan derinlik açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRAMING THE“INVISIBLE”: SECTION AS A SPATIAL FRAME FOR A RECONSIDERATION OF ARCHITECTURAL REPRESENTATION Alkan, Alper Semih M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşen Savaş September 2004, 109 pages This thesis is a critical reconsideration of the relationship of architectural production with its“modes”of representation. Historically, the representation of architecture has been signifying an interval where the displacement between the mental conception and its material expression has taken place. The group composed of plan, section and elevation is called“orthographic set,”which has been accepted as a universal code in architecture since it is attributed with the basic premise of its being“objective”and“international.”It is this attributed character of the drawings, which will be investigated in respect to the act of“sectioning.”Section displays an ambiguous character that it is the“picture plane”and the act of“cutting”at once. This study is a critical redefinition of section as a spatial act of“framing.”The construction of picture plane is discussed as a specific condition of framing, thus of“sectioning.”ivLike the specificity of the perspective representation, the section constructs its own frame, in which the physical cut into the body of architectural object and its flattened spatial depth overlap. Therefore,“section”is redefined as the operation of a spatial framing, which rather“hides”than“displays”. It is in this hidden dimension that the epistemological value in architectural representation lies. The significance of the“picture plane,”that is the incision plane, is revealed by its relation to the constitution of perspective and projective drawings. The related concept of“projection,”whose mode strictly corresponds to the distance stimulated by the mode of projection, provides not only a critical distance but also brings about the operations to overcome that distance. In this respect, acknowledging“section”in architectural representation as a conceptual spatial frame, the study tries to reveal the inherent depth of the medium of representation, which is sometimes more promising than what is displayed in.