Morphometric, MtDNA and microsatellite analysis in honeybee populations (Apis mellifera L.) of north and northwest Iran
İran'ın kuzey ve kuzeybatısındaki bal arısı populasyonlarının (Apis mellifera L.) morfometrik, MtDNA ve mikrosatelit analizi
- Tez No: 153389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KENCE, PROF. DR. MAHİNUR AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mikrosatelit, mtDNA, morfometri, Balansı, Apis mellifera, İran. vıı, Microsatellite, mtDNA, morphometry, honey bee, Apis mellifera, Iran
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz İRAN'IN KUZEY VE KUZEYBATISINDAKİ BALARISI POPULASYONLARININ (Apis mellifera L.) MORFOMETRİK, MtDNA VE MİKROSATELİT ANALİZİ Houman Jabbari Farhoud Tez yöneticisi: Doç.Dr. Meral Kence Ortak tez yöneticisi: Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya Eylül 2004, 71 sayfa Bu çalışmada, morfometrik ölçümler, mitokondrial DNA (mtDNA) ve mikrosatelit analizleri İran ve Doğu Anadolu bölgesindeki balansı populasy onlarının genetik çeşitliliğinin araştırılmasında kullanılmıştır. İran'ı temsil eden bal arısı populasyonu İran'ın kuzey ve kuzey batısından toplanan beş farklı balansı populasyonlan ile oluşturulmuştur. Morfometrik ölçümler, balarası örneklerinin sol arka kanatlanna ve arka bacaklarına ait 23 karakterinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ait veriler multivariyete istatistik analizi ile değerlendirilmiştir. Mitokondrial DNA analizi kulanılarak, mtDNA' nin COI-COII intergenik bölgesi araştırılmıştır. Bu bölgenin Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile vıçoğaltılmasının ardından, Dral enzimi çoğaltılmış bölgelerin kesimi için kullanılmıştır. Analiz sonucunda İran'dan alınan 4 populasyon (Urmia, Sarein, Viladareg, Amol) arasında genetik çeşitliliğin olmadığı ve aynı Cl patternini verdiği gözlenmiştir. Çalışmada beş mikrosatellit lokusu (A7, A24, A28, A43, Al 13) kullanılmıştır. Populasyonlar arasındaki ortalama heterozigotluk değeri 0.611 ve 0.709 arasında değişmektedir ve polimorfizmin önemli olduğu gözlenmiştir. Urmia, Sarein, Viladarag populasyonları arasında genetic benzerliğin yüksek olmasına rağmen, İran'ın kuzeyinde bulunan Amol populasyonunun önemli derecede farklı olduğu gözlenmiştir. Morfometrik çalışmalarından elde edilen sonuçlar mikrosatelit analizlerini desteklemektedir. İran'ın batısındaki populasyonlar ile Türkiyeden elde edilen Hakkari populasyonunun genetic olarak benzer olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan, Amol balansı populasyonu diğer bölgeler ile önemli derecede farklılık göstermiştir ve İran balarısnı daha iyi temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOMETRY, MtDNA AND MICROSATELLITE ANALYSIS IN HONEYBEE POPULATIONS (Apis mellifera L.) OF NORTH AND NORTHWEST IRAN Jabbari Farhoud, Houman M.Sc. Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral Kence Co-supervisor: Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya September 2004, 71 pages Morphometric measurements, mitochondrial DNA analyses and 5 microsatellite loci were used to investigate variation in the honeybee populations of Iran and comparing it with the Turkish populations. Five honeybee populations were sampled from North and west north of Iran. In morphometric aspect of the study 23 characters were measured from left forewings and hindlegs of honey bee samples. The data were analysed by multivariate statistical analyses. IVBy using mtDNA analyses length polymorphism of the intergenic region COI- COII of mitochondrial DNA was studied. After amplification of this region by the polymerase chain reaction, Dral enzyme was used for restriction of amplified region. Results of mtDNA studies show no diversity between four populations and all of them exhibit the same CI pattern. Five microsatellite loci (A7, A24, A28, A43 and A113) were used in this studies. A high level of average heterozygosity changing between 0.611 and 0.709 was detected in Iranian honey bee populations, and a significant degree of polymorphism was observed. Although Urmia, Sarein and Viladereg populations are similar, Amol population which has located in northern Iran shows a significant difference from other populations. Result obtained form morphometric studies are supporting microsatellite analyses. By comparing data obtained form Iranian honey bee populations with Turkish population (Hakkari), western populations (Urmia, Sarein and Viladereg) are more similar to Hakkari population. It is found Amol is significantly different form other populations and better represents Iranian honeybee.