CCD photometry and time deries analysis of V2275 Cyg and RW UMi using data from the Tubitak national observatory
Tubitak ulusal gözlemevi verilerini kullanarak V2275 Cyg ve RW UMi'nin CCD fotometrisi ve zaman serisi analizi
  1. Tez No: 153392
  2. Yazar: MUSTAFA ARDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖLEN BALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CCD Fotometri, kataklizmik değişkenler, klasik novalar, za man serisi analizi, V2275 Cyg, RW UMi, CCD Photometry, cataclysmic variables, classical novae, time series analysis, V2275 Cyg, RW UMi. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz TÜBİTAK ULUSAL GÖZLEMEVİ VERİLERİNİ KULLANARAK V2275 Cyg VE RW UMi'nin CCD FOTOMETRİSİ VE ZAMAN SERİSİ ANALİZİ YILMAZ, Mustafa Arda Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şölen Balman August 2004, 39 sayfa. Bu tezde, V2275 Cyg ve RW UMi adlı kataklizmik değişkenler için 1.5 m'lik TÜBİTAK ULUSAL GÖZLEMEVİ (TUG) teleskobu kullanılarak alman veri lerin çözümlemesi yapılmıştır. CCD verilerine açıklık ve PSF fotometrisi uygu landıktan sonra kaynakların ışık eğrileri çıkarılmıştır. Bu iki sistemin zaman serilerinin güç tayfı Scargle ve ayrık Fourier dönüşümleri kullanılarak yapılmıştır. V2275 Cyg kaynağında ikincil yıldızın üzerindeki beyaz cüceden gelen ışımanın yol açtığı ısınma etkisinden kaynaklanabilecek olan büyük kadir değişimleri P = 0.316 ± 0.007 gün'lük yörünge dönemi ile birlikte tespit edilmiştir. İkinci olarak RW UMi için çok kısa bir yörünge dönemi P = 1.96 ± 0.073 s, ek olarak vuru frekansı ve yan bant frekansları ile birlikte beyaz cüce dönme dönemi P = 1.29 ± 0.036 s bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrulandığı taktirde RW UMi'nin orta dereceli manyetik alanlı kataklizmik değişken tipi bir sistem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CCD PHOTOMETRY AND TIME SERIES ANALYSIS OF V2275 Cyg AND RW UMi USING DATA FROM THE TÜBİTAK NATIONAL OBSERVATORY YILMAZ, Mustafa Arda M.S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şölen Balman August 2004, 39 pages. In this work, we analyze the data from 1.5 m telescope of Tubitak National Observatory (TUG) for two objects V2275 Cyg and RW UMi. After applying aperture and PSF photometry to the CCD data, we derive the light curve of the objects. Also we apply discrete Fourier transform and Scargle time series analysis to obtain power spectrum and search for periodicities in their power spectra in which both systems show interesting properties. We discover large variations in V2275 Cyg due to irradiation effects on the secondary, with an orbital period Porb = 0.316 ± 0.007 day. We also detect a very short orbital period for RW UMi Porb = 1-96 ± 0.073/t and also a spin period Pspin = 1.29 ± 0.036/t in the presence of several beat frequencies. These results (if confirmed) lead us to say that RW UMi can be an intermediate of polar system.