Production system optimization for submersible pump lifted wells: A case study
Dalgıç pompalarla üretimi yapılan kuyuların sistem optimizasyonu: Örnek saha çalışması
- Tez No: 153403
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Production optimization, nodal system analysis technique, electrical submersible pump, artificial lift, Hagedom and Brown correlation, Griffith correlation. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET DALGIÇ POMPALARLA ÜRETİMİ YAPILAN KUYULARIN SİSTEM OPTİMİZASYONU: ÖRNEK SAHA ÇALIŞMASI GÜLER, Nuri Ozan M.Sc, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. A. Suat Bağcı Nisan, 2004, 173 Sayfa Dalgıç pompalarla üretim yapılan kuyuların optimizasyonu için bilgisayar programı yazılmıştır. Üretim optimizasyonu Nodal Analizi Tekniğiyle gerçekleştirilmiş ve rezervuar ile kuyubaşı arasında, kuyubaşı sonrası yüzey donanımı ve separator dikkate alınmadan uygulanmıştır. Program iki üretim ortamına göre yazılmıştır, bunlar: sadece sıvı ile hem sıvı hem gaz üretim ortamlarıdır. Bu bilgisayar programı, sözü edilen sıvı ile gaz pompalanması sırasındaki pompa emiş ve çıkış basıncı arasında sistemdeki gaz'dan dolayı oluşan sıvı hacmi değişimlerinin hesaplamasında ortaya çıkan iterasyonların çözümü açısından önemli bir rol oynamaktadır. Programda istenilen derinlikteki basınç değerlerini hesaplamak amacıyla Hagedorn ve Brown korelasyonu kullanılmıştır. Hagedom ve Brown Korelasyonunun yetersiz kaldığı akış rejimlerinde Griffith Korelasyonu kullanılarak sonuca ulaşılmıştır.Yazılan bu programın pratiğe geçirilmesi açısından Diyarbakır - GK sahasındaki dalgıç pompalarla üretim yapılan 10 kuyu incelemeye alınmıştır. Bu kuyuların rezervuar, akışkan ve üretim verileri hazır olan bilgisayar programına aktarılmıştır. Daha önce belirtilen iki pompalama ortamını kapsayan bu programın çıktısı optimum üretim debisi, gereken beygirgücü ve pompa kademe sayısının belirlenmesi için kullanılmıştır. Bu hesaplamalarda hassas değişken olarak pompa kademe sayısı seçilmiştir. Çalışmanın sonunda GK sahası verileri ile programdan çıkarılan optimize değerler karşılaştırılmış ve dalgıç pompalarla üretim yapılan 10 kuyudan 3'ünün: W-16, W-17, ve W-24'ün optimum değer sınırları içerisinde üretim yaptığı, kuyulardan 5'inin W-07, W-08, W-25, W-27, W-28, optimum değerler içerisinde olmasa bile kabul edilebilir ve geçerli sayılabilir sınırlarda üretim yaptığı, 1 kuyunun, W-22, optimum sınırlar dışında ve verimsiz bir şekilde üretime devam ettirildiği saptanmıştır. W-15'in verileri herhangi bir yorum yapmak için yetersiz kalmıştır. Kelimeler: Üretim optimizasyonu, sistem analiz tekniği, dalgıç pompa, yapay üretim, Hagedom ve Brown Korelasyonu, Griffith Korelasyonu VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION SYSTEM OPTIMIZATION FOR SUBMERSIBLE PUMP LIFTED WELLS : A CASE STUDY GÜLER, Nuri Ozan M.S. Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Suat Bağcı April, 2004, 173 Pages A computer program has been written to perform production optimization in submersible pump lifted wells. Production optimization was achieved by the principles of Nodal Analysis Technique which was applied between the reservoir and the wellhead ignoring the surface choke and separator. Computer program has been written according to two lifting environment, which are: pumping with only liquid and pumping with both liquid and gas. Program played an important role in the study by overcoming difficult iterations existing in the pumping liquid and gas case due to variation of liquid volume between pump intake and discharge pressure. Hagedorn and Brown vertical multiphase flow correlation was utilized in the program to determine the pressure at required depth. However, Griffith Correlation was also used in the program since Hagedorn and Brown Correlation failed to give accurate results at bubble flow. IllA case study was done by evaluating the 10 wells located in Diyarbakir-GK field which are all submersible pump lifted. Well, reservoir, fluid and lift-system data was transferred to already written computer program. Output of the computer program for both cases was used to calculate accurately the optimum production rates, required horsepower, number of pump stages and the relation between these parameters with each other. The sensitivity variable selected is the number of pump stages. At the end of the study, by comparing the actual operating data and the computer-based optimized data, it was observed that 3 wells: W-16, W-17, and W-24 were producing completely within their optimum range, 5 wells: W-07, W-08, W-25, W-27 and W-28 were not producing at their optimum range but their production parameters can said to be acceptable, 1 well: W- 22 was producing inefficiently and should be re-designed to reach optimum conditions. It was realized that W-15 has insufficient data to make necessary interpretations.