Quantal effects on growth of instabilities in nuclear matter
Nükleer madde içi karasızlıkların oluşumunda kuantal etkiler
- Tez No: 153404
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKALP, PROF. DR. ŞAKİR AYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağılım Bağıntısı, Faz Dönüşüm Bölgesi. iv, Dispersion Relation, Spinodal Region. iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
oz NÜKLEER MADDE ÎÇİ KARARSIZLIKLARIN OLUŞUMUNDA KUANTAL ETKİLER Kaya, Dilan M.S., Department of Physics Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Gökalp Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Ayık Ocak 2004, 41 sayfa Sonsuz nükleer madde içindeki kararsızlıkların oluşum oram için bir dağılım bağıntısı elde etmek üzere kuantal Boltzmann-Langevin denklemi kullanıldı. Dağılım bağıntısı üç farklı potansiyel için nümerik olarak çözüldü. Kuantal sonuçlar yarı-klasik çözümlerle karşılaştırıldı. Uygulanan bütün potansiyeller için kuantal etkilerin dahil edilmesiyle sistemdeki en hızlı gelişen modlann oluşum oranlarının azaldığı ve bu modlann daha uzun dalga boylarında bulunma eğilimine sahip olduğu görüldü. Aym üç potansiyel için faz dönüşüm bölgesinin sınırlan faz diyagramlan yardımıyla belirlendi ve kuantal etkilerin dahil edilmesiyle genişleyen nükleer maddenin sıvı-gaz faz dönüşümüne daha düşük sıcaklıklarda ulaştığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUANTAL EFFECTS ON GROWTH OF INSTABILITIES IN NUCLEAR MATTER Kaya, Dilan M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Gökalp Co-Supervisor: Prof. Dr. Şakir Ayık January 2004, 41 pages The quanta! Boltzmann-Langevin equation is used to obtain a dispersion relation for the growth rates of instabilities in infinite nuclear matter. The dispersion relation is solved numerically for three different potentials. The quantal results are compared with the semi-classical solutions. It is seen that with the inclusion of the quantal effects the growth rates of the fastest growing modes in the system are reduced and these modes have the tendency to occur at longer wavelengths for all the potentials considered. Furthermore, the boundaries of the spinodal region is detennined by the phase diagrams using the same three potentials and it is observed that the expanding nuclear matter undergoes liquid-gas phase transition at reduced temperatures when the quantum effects are included.