Timing observations from Rossi X-Ray Timing Explorer (RXTE)
Rossi X-Ray Timing Explorer (RXTE) uydusunun zaman gözlemleri
- Tez No: 153405
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktarım güçlü atarcalar, nötron yıldızları, kütle aktarım diskleri, RXTE gözlemleri, yarı periodik salınmalar. iv, Accretion powered pulsars, neutron stars, accretion disks, RXTE ob servations, quasi periodic oscillations. in
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz ROSSI X-RAY TIMING EXPLORER (RXTE) UYDUSUNUN ZAMAN GÖZLEMLERİ BEKLEN, ELİF Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altan Baykal Ocak 2004, 68 sayfa. Bu tezde 4U 1907+09'un RXTE gözlemleri sunulmaktadır. Bu veri setinin za manlama analizi her bir yörünge periyodundaki iki parlamaya denk gelen yörünge fazlarındaki oldukça yarı periodik salınımları verir. Parlama sırasındaki bu bili nen sürekli yavaşlatıcı eğilim ve yarı periodik salınım davranışı, parlama sırasında geçici bir aktarım diskinin görüldüğünü ve bu çalışma ile bulduklarımız nötron yıldızının Be tipli eş yıldızının ekvatoral rüzgarından geçtiğini önemli bir şekilde önermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TIMING OBSERVATIONS FROM ROSSI X-RAY TIMING EXPLORER (RXTE) BEKLEN, ELİF M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Altan Baykal January 2004, 68 pages. In this thesis, RXTE observations of 4U 1907+09 are presented. Timing analysis of these data sets have yielded quasi periodic oscillations (QPOs) at orbital phases corresponding to the two flares in every orbital period. Known continuous spin down trend and QPO behaviour at the flares strongly suggest that a transient accretion disk occurs at the flares. Our findings strongly suggested that neutron star passes through the equatorial wind of Be companion star. During these passages a transient disk forms around Be neutron star.