Optimisation of Agrobacterium mediated gene transfer and micrografting systems in lentil (Lens culinaris Medik)
Mercimekte (Lens culinaris Medik) Agrobakteri yoluyla gen transferi ve mikro aşılamaya dayalı rejenerasyon sistemlerinin optimizasyonu
- Tez No: 153407
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, YRD. DOÇ. DR. FÜSUN İNCİ EYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, rejenerasyon, mikro aşılama, gen, transfer, Lentil, regeneration, micro-grafting, gene transfer, Agrobacterium
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezde Agrobakteri (KYRTl::pTJK136) yoluyla mercimek {Lens culinaris Medik.) embriyo apeks bölgesine gen transferi ve mikro aşılama yoluyla rejenerasyon optimizasyonu çalışmaları yapılmıştır. vıMikro aşılama çalışmalarında kök stoğu gövede boyu ve kök stoğu çeşidinin yanısıra iki değişik aşı sitili optimizasyonu yapılmıştır. Sonuçlara göre kök stoğunda yarı gövde boyu tam gövde boyuna göre ve mercimek kök sistemi nohut kök sistemine göre daha başarılı bulunmuştur. Kök stoğu hazırlanışına göre Z ve M olarak adlandırılan iki değişik aşı sitilinden Z tipi aşı, mikro aşılama, aklimizasyon ve sera koşullan göz önüne alındığında M tipine göre daha başarılı bulunmuştur. Agrobakteri yoluyla mercimek embriyo apeks bölgesine gen transferi çalışmalarında ise yaralama çeşidi ve yoğunluğu, yaralamadan sonra ön inkübasyon ortamı tipi, evakuasyon süresi, Agrobakteri ile inkübasyon süresi ve L-sistinin içeren besiyerinde kültivasyon parametrelerinin transformasyon verimine etkileri araştırılmışıtr. Elde edilen sonuçlara göre ezme suretiyle yaralama sistemi iğneleme veya sonikasyona göre daha etkin bulunmuştur. Yaralanan ekspilentlerin Agrobakteri ile enfeksiyonu öncesinde ön inkübasyonunda ise Hogland solüsyonu tercih edilmiştir. Evakuasyon faktörünün transformasyon üzerinde pozitif bir etkisi görülmemişken bakteriyle kültivasyon sürecinde L-sistinin kullanılması transformasyon üzerinde negatif bir etki göstermiştir. Agrobakteri ile inkübasyon süresi çalışmalarında elde edilen sonuçlarda en yüksek geçici gen ifadesi yoğunluğu 240 sonra 129 dakika inkübasyon sürelerinde ölçülmüştür. Fakat bu iki gurup arasında kayda değer bir fark görülmediğinden 120 dakika en entkin süre olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work Agrobacterium (KYRTl::pTJK136) mediated gene transfer to lentil {Lens culinaris Medik.) embriyo apex and regeneration through micro- grafting in lentil was studied. IVIn micro-grafting the root stock stem height and two different types of root stock preparations were optimized. According to the results for the root stock stem height half stem length was found to be more successful then the full stem length. For the root stock type the lentil root stock was found to be more successful then the chickpea root stock. The types of root stock preparations studied were designated as Z and M. The Z type root stock was found to be superior then the M type, when the micro-grafting, hardening and green-house stages of the experiments were concerned. In study of Agrobacterium mediated gene transfer to lentil embryo apex the effect of the following parameters on the transformation efficiency were addressed; the type and intensity of injury, the type of pre-incubation media for injured explants, the effect of evacuation, the effect of L-cys teine during co-cultivation and Agrobacterium incubation duration. According to the results crushing type of injury was found to be superior over the poking and sonication type of injuries. Following the injury Hoglandvs solution was used as pre incubation media prior to Agrobacterium infection. The effect of evacuation parameter was found not to be significant whereas the effect of L-cysteine during co-cultivation was found to be negative on the transformation efficiency. According to the Agrobacterium incubation duration studies, 240 minutes, followed by 120 minutes of Agrobacterium incubation were the most efficient in terms of transformation efficiency. However there was no significant difference among the two so 120 minutes was chosen to be the optimum bacterial incubation duration.