Optimization of regeneration and Agrobacterium mediated transformation of wheat (Triticum aestivum L.cv. Yüreğir 89)
Buğdayda (Triticum aestivum L.cv. Yüreğir 89) rejenerasyonun ve Akrobakteriuma dayalı transformasyonun optimizasyonu
- Tez No: 153408
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Başak taslağı, Rejenerasyon, Agrobacterium tumefaciens, GUS, Geçici gen ifadesi. vıı, Wheat immature inflorescence, Regeneration, Agrobacterium tumefaciens, GUS, Transient gene expression
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz BUĞDAYDA (Triticum aestivum L. ev. Yüreğir 89) REJENERASYONUN VE AGROBAKTERİUMA DAYALI TRANSFORMASYONUN OPTÎMİZAS YONU Demirbaş, Didem Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak tez yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Eylül 2004, 138 sayfa Bu çalışmada Yüreğir ekmeklik buğday çeşidinde (Triticum aestivum) olgunlaşmamış başak taslağına dayalı kültürlerin rejenerasyon parametrelerinin optimize edilmesi amaçlanmıştır. Karanlıkta inkübasyon süresinin ve eksplant bölgesinin rejenerasyon başarısına etkisi test edilmiştir. Olgunlaşmamış başak taslakları, uç, orta ve dip olmak üzere üçe kesilmiş ve 2mg /L diklorofenoksiasetik asit içeren kallus oluşum besiyerine konulmuştur. Eksplantlar 6, 9, ve 13 hafta karanlık inkübasyon sürelerinden sonra rejenerasyon ortamına alınmıştır. Kallus rejenerasyon kapasitesi, köklenme ve çimlenme yüzdeleri olarak belirlenmiştir. Çimlenme yüzdeleri 6 hafta karanlık inkübasyonunda % 72.0 ve 9 hafta karanlık inkübasyonunda %64.1 olarak bulunmuş; buna karşın 13 hafta karanlık inkübasyon süresinde % 26.1 'e düşmüştür. Bu, uzun süren karanlık inkübasyonunun kallus rejenerasyon kapasitesini azalttığım göstermektedir. Başak taslağının uç, orta ve dip bölgelerinin rejenerasyon kapasiteleri arasında anlamlı vıbir fark gözlenmemiştir, ki bu da başak taslağının her bölgesinin daha sonra yapılacak gen aktarımı çalışmalarında eksplant kaynağı olarak kullamlabileceğini göstermektedir. Rejenerasyon çalışmalarının yanısıra, Yüreğir ekmeklik buğday çeşidine pAL156 ikili vektörünü içeren Agrobacterium tumefaciens AĞLI susu ile gen aktarımı parametreleri optimize edilmiştir. Transformasyon etkinliği uidA geninin geçici ifadesi takip edilerek histokimyasal GUS tayini ile belirlenmiştir. Üç-dört haftalık kalkışların Agrobakteriuma dayalı transformasyona iyi cevap verdiği bulunmuştur. Bakteri ve bitldnin birlikte inkübasyonu esnasmda çeşitli besiyerleri test edilmiştir. Fenolik bileşik asetosiringonun ve antioksidant olarak askorbik asitin birlikte inkübasyon esnasmda kullamlmasımn başarılı transformasyon için gerekli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF REGENERATION AND AGROBACTERIUM MEDIATED TRANSFORMATION OF WHEAT (Triticum aestivum L. ev. Yüreğir 89) Demirbaş, Didem M. Sc. Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem September 2004, 138 pages The objective of this study was to optimize regeneration parameters of immature inflorescence culture of Triticum aestivum ev. Yüreğir-89. The effects of dark incubation period and explant region on regeneration success were tested. Immature inflorescences were cut into 3 pieces as tip, mid, base and put onto 2mg /L 2,4-dichlorophenoxyacetic acid containing callus induction medium. These explants were taken to regeneration after 6, 9, 13 weeks of dark incubation period. The regeneration capacities of calli were determined as rooting and shooting percentages. Shooting percentages were found to be 72.0 % for 6 weeks of dark incubation and 64.1 % for 9 weeks of dark incubation while it decreases to 26.1 % in 13 weeks of dark incubation period. This showed that prolonged dark incubation period decreased regeneration capacity of the callus. There was no significant difference in regeneration capacities of tip, mid and base regions of immature IVinflorescences, which reveals the potential of every region of inflorescence to be used as explant source in further transformation studies. Besides regeneration studies, optimization of transformation parameters for Turkish wheat cultivar Yüreğir by using Agrobacterium tumefaciens AGLI containing binary vector pAL156 was performed. Transformation efficiencies were determined by monitoring the transient expression of uidA gene via histochemical GUS assay. Three to four weeks old calli were found to be more responsive to Agrobacterium-mediated transformation. Different media were tested for utilization during co-cultivation period. It was found that including phenolic compound acetosyringone along with ascorbic acid as an antioxidant was essential for succesful transformation.