Investigation of the preservice science teachers' views on science technology and society issues
Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim-teknoloji ve toplum hakkındaki görüşlerinin araştırılması
- Tez No: 153412
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEREN TEKKAYA, Y.DOÇ.DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim-teknoloji-toplum hakkında görüşler, fen bilgisi öğretmen adayları, bilimin doğası, Views on science-technology-society, preservice science teachers, nature of science
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Öz FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BILİM-TEKNOLOJI VE TOPLUM HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN ARAŞTIRILMASI Kahyaoğlu, Elvan Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Jale Çakıroğlu Ortak Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ceren Tekkaya Temmuz 2004, 134 sayfa Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim-teknoloji-toplum (BTT) hakkındaki görüşlerini araştırmaktır. Çalışmaya 176 fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Katılımcıların bilim-teknoloji-toplum hakkındaki görüşlerini değerlendirmek için Türkçe'ye adapte edilmiş, 26 sorudan oluşan“Bilim-Teknoloji- Toplum Hakkındaki Görüşler”anketi kullanılmıştır. Bu anket deneysel yolla geliştirilen, dokuz kategoriden oluşan, 114 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Katılımcıların bilim-teknoloji-toplum hakkındaki görüşlerini daha detaylı incelemek amacıyla 9 fen bilgisi öğretmen adayının katıldığı görüşmeler yapılmıştır. Sonuçlar, öğretmen adaylarının bilim-teknoloji-toplum konusundaki görüşlerini yansıtmıştır. İncelemeler sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim ve teknoloji tanımlarını birbirine karıştırdıkları gözlenmiştir. Ayrıca katılımcıların çoğunluğunun, bilimsel araştırma yapmanın nedenleri hakkında farklı gerekçelere sahip olduğu görüldü. Diğer ülkelerden bağımsız olmak, ekonomik kazanç elde etmek bu gerekçelerden bazılarıdır. Öte yandan, öğretmen adaylarının çoğunluğu, yetiştirme tarzının ve lise öğrencilerine verilen eğitimin bilim-teknoloji- toplum konusunun algılanmasındaki olası pozitif etkileri konusunda fikir birliğine vardı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre fen bilgisi öğretmen adayları, toplumun bilim ve teknolojiye olan etkisi konusunda da farklı görüşlere sahiptir. Aday öğretmenler bir yandan bilim adamlarının zaman zaman bilimin kurallarını çiğneyebilecekleriniiddia ederken, bir yandan da bilim adamlarının çalışmalarında tarafsız olduklarım savunmuştur. Öte yandan katılımcılar, bilim adamlarının, yaptıkları çalışmaların tüm olası sonuçlarım değerlendirdikleri fikrini savunmuşlardır. Aday öğretmenler ayrıca teknolojik gelişmelerin vatandaşlar tarafından kontrol edilebileceği fikrini savunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE PRESERVICE SCIENCE TEACHERS' VIEWS ON SCIENCE TECHNOLOGY AND SOCIETY ISSUES Kahyaoğlu, Elvan M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Jale Çakıroğlu. Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ceren Tekkaya July 2004, 134 pages The aim of this study is to investigate the views of preservice science teachers on science-technology-society, STS, issue. A total of 176 preservice science teachers participated in the study. A 26-item“Views on Science-Technology-Society (VOSTS)”instrument, translated and adapted into Turkish, were utilized to assess participants' views on STS. The VOSTS (Aikenhead, Ryan and Fleming, 1989) is a pool of 114 empirically developed multiple-choice items with nine categories. In order to understand participants' views on STS in depth, semi-structured interviews were also conducted by 9 volunteer preservice science teachers. The results gave a colorful picture of the views of preservice science teachers on science-technology-society issue. The analysis revealed that preservice science teachers often confuse the definitions of technology with science. Most of the participants of the study had specific views about the reasons of doing scientific researches in their country, for example, to be independent from other countries, to get IVfinancial profit. Results displayed a consensus on the possible positive effects of upbringing and the importance of education given to high school students. According to the data obtained from the present study, respondents possess varied views about the influences of society on science and technology. While preservice science teachers claiming that scientists could break the rules of science, they also claimed scientists as objective in their study. On the other hand, participants supported the view that scientists' concern on all the effects of their experiments. Preservice science teachers advocated also that technological developments can be controlled by citizens.