Investigation of the preservice science teachers' views on nature of science
Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşlerinin araştırılması
- Tez No: 153559
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JALE ÇAKIROĞLU, DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin doğası hakkında görüşler, fen bilgisi öğretmen adayları, bilimsel bilgi, bilimsel yöntem, kavram yanılgıları, Views on nature of science, preservice science teachers, scientific knowledge, scientific method, misconceptions
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının“bilimin doğası”(BD) hakkındaki görüşlerini araştırmaktır. Çalışmaya 166 fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Katılımcıların“bilimin doğası”hakkındaki görüşlerini değerlendirmek için Aikenhead, Ryan ve Fleming (1989) tarafından deneysel yolla geliştirilen, dokuz kategoriden ve 114 çoktan seçmeli sorudan oluşan“Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşler”anketi kullanılmıştır. Bu çalışmada, değerlendirmenin amacına uygun olarak bilimin doğası bölümünden 21 soru seçilerek Türkçe'ye çevrilmiş ve adapte edilmiştir. Katılımcıların bilimin doğası hakkındaki görüşlerini daha detaylı incelemek amacıyla 9 fen bilgisi öğretmen adayının katıldığı görüşmeler yapılmışta. Sonuçlar, öğretmen adaylarının bilimin doğası konusundaki birçok kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermektedir. Bilimin doğası ile ilgili kavramların çoğunda geleneksel bakış açısına sahiptirler. Katılımcıların bilimsel gözlemler; sınıflandırma tekniklerinin doğası; bilimsel bilginin değişebilirliği ve sebep-sonuç ilişkileri gibi konularda çağdaş (gerçekçi) görüşlere sahip olduklarım gösterirken bilimin tanımı; bilimsel modellerin doğası; hipotezler, teoriler ve kanunlar arasındaki ilişkiler; bilimsel yöntem; bilimin temel varsayımları; bilimsel bilginin belirsizliği; bilimsel bilginin epistemolojik durumu ve disiplinlerin arasındaki ilişkiler hakkında geleneksel görüşlere sahip olduklarını ortaya koymuştur. Fen bilgisi öğretmen adayları ile yapılan görüşmelerin analizi de bu bulguları desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the views of preservice science teachers on nature of science (NOS). A total of 166 preservice science teachers participated in the study. A 21 -item“Views on Science- Technology-Society (VOSTS)”instrument, translated and adapted into Turkish, were utilized to assess participants' views on the nature of science. The VOSTS (Aikenhead, Ryan and Fleming, 1989) is a pool of 114 empirically developed multiple-choice items with nine categories. In this study, 21 item selected from the epistemology of science category corresponded to the purposes of the assessment. In order to understand participants' views on nature of science in depth, semi-structured interviews were also conducted by 9 volunteer preservice science teachers. The results gave a picture of the preservice science teachers' views on nature of science. Results of this study revealed preservice science teachers' misconceptions on nature of science. Their views are mostly traditional on the nature of science. Results of the study indicated IVthat preservice science teachers held traditional views (naive) regarding the definition of science; the nature of scientific models; the relationships between hypotheses, theories, and laws; fundamental assumptions for all science; the scientific method; uncertainty in scientific knowledge; epistemological status of scientific knowledge; coherence of concepts across disciplines. On the other hand participants have contemporary views (realistic) on the nature of observation; the nature of classification schemes; the tentativeness of scientific knowledge; cause and effect relationship. Analysis of interviews also supported these findings and gave a deep insight on preservice science teachers' views on nature of science.