Antioxidant enzyme activities in rat liver tissues of diabetic rats
Diyabetik sıçan karaciğer dokularında antioksidan enzim aktiviteleri
- Tez No: 153424
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GÜRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Oksidatif stres, Diyabet, Lipid peroksi- dasyonu, Protein karbonilasyonu vıı, Antioxidants, Oxidative stress, Diabetes mellitus, Lipid Peroxidation, Protein carbonylation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz DİYABETİK SIÇAN KARACİĞER DOKULARINDA ANTİOKSİDAN ENZİM AKTİVİTELERİ SADİ, Gökhan Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Tülin GÜRAY Temmuz 2004, 115 sayfa Serbest radikaller dış orbitallerinde eşlenmemiş bir yada birden fazla elektron sahibi moleküllerdir ve bu eşlenmemiş elektronlar bu molekülleri çok reaktif hale getirirler. Özellikle konsantrasyonları arttığında, lipitler, proteinler ve nükleik asitler ile zincirleme reaksiyonları başlatırlar. Serbest radikallerin üretiminin artması, yada doku savunma mekanizmaları tarafından kaldırılmasının azalması yada bu iki durumun aynı anda meydana gelmesi durumuna oksidatif stress adı verilir. Bir glukoz metabolizması bozukluğu olan diyabette meydana gelen yüksek miktardaki enzimatik olmayan protein şekerlenmesi, glukoz otoksidasyonu ve polyol zincirindeki enzimlerin aktivitelerinin artması, bu hastalıktaki muhtemel oksidatif stres kaynağıdır. Bu çalışmada, en önemli antioksidan enzimler, yani süperoksit dismutaz vi(SOD, EC 1.15.1.1), katalaz (CAT, EC 1.11.1.6), glutatyon peroxidaz (GPx, EC 1.11.1.9) ve glutatyon S-transferaz (GST, EC 2.5.1.18), aktivite ölçüm şartlan çalışıldı ve en uygun şartlar (pH, sıcaklık ve substrat konsantrasyonu) her bir enzim için belirlendi. Çalışmanın sonraki amaçlan ise enzimatik antioksidan sistetemlerinin (katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon S-transferaz), doku oksidasyon durumunun (TBARS konsantrasyonu, protein karbonilasyonu, ve lipit/protein oranlan) ve enzimatik olmayan antioksidan (GSH) seviyelerini diyabetik sıçan karaciğer dokularında tanımlamaktır. Sonuçlarımıza göre, diyabetik sıçan karaciğer SOD ve GPx aktiviteleri anlamlı derecede arttı, fakat CAT aktivitesi kontrol grubuna göre önemli ölçüde azaldı. Aynca, GST aktiviteleri diyabette değişmedi. Oksidatif stresin sonucu olarak diyabette TBARS kosantrasyonu, lipit/protein oranlan ve protein karbonilasyonu yükseldi ve GSH seviyesi kontrol grubuna göre azaldı. Buna göre, sekiz haftalık diyabette, antioksidan enzim aktivitelerinin artmasına karşı, doku hasarının artması, reaktif oksijen moleküllerinin üretiminin, antioksidan enzimlerinin kapsitesini aşmasımn bir sonucu olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANTIOXIDANT ENZYME ACTIVITIES IN RAT LIVER TISSUES OF DIABETIC RATS SADİ, Gökhan M.Sc, Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Tülin GÜRAY July 2004, 115 pages Free radicals are the compounds having one or more unpaired electrons in their outer orbital and this unpaired electron make these compounds very reactive. Especially as their concentration increases, they initiate a chain oxidation reaction of lipids, proteins and nucleic acids. The condition, in which the production of free radicals exceeds their elimination or tissue defense mechanism decrease against them or both occur together, is called oxidative stress. In diabetes mellitus which is a glucose metabolism disorder, there occurs excessive non-enzymatic protein oxidation, glucose autoxidation and enhanced activity of polyol pathway enzymes, which are the possible sources of the oxidative stress in this disease. In this study, the conditions of the activity measurements of major antioxidant enzymes, namely superoxide dismutase (SOD, EC 1.15.1.1), catalase iv(CAT, EC 1.11.1.6), glutathione peroxidase (GPx, 1.11.1.9) and glutathione S- transferase (GST, EC 2.5.1.18) were studied and the optimum conditions (pH, temperature and substrate concentrations) for each assay were determined. Further objectives of the study were to characterize the enzymatic antioxidant systems (catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase and glutathione S-transferase), tissue oxidation status (concentrations of TBARS, protein carbonylation, and lipid/protein ratios) and nonenzymatic antioxidant (reduced glutathione) levels of the diabetic rat liver tissues. According to our results, the hepatic SOD and GPx activities significantly increased whereas CAT activity markedly decreased in diabetic rats compared to control group. Also, GST activities did not change in diabetes. As a result of oxidative stress, TBARS concentration, lipid/protein ratios and protein carbonylation increased and GSH levels decreased in diabetic rats compared to control rats. This increase in tissue damage, in spite of the increase in antioxidant enzyme activities, could have been due to the overproduction of reactive oxygen species that exceeded the capacity of the antioxidant enzymes during the eight week of diabetes.