Understanding façade between design and manufacturing: A case study on high-rise office buildings in Istanbul
Tasarım ve imalat arasında cepheyi anlamak: İstanbul?daki yüksek ofis binaları örneğinde bir çalışma
  1. Tez No: 199387
  2. Yazar: DUYGU ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİ GÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: cephe, giydirme cephe, özerklik, üretim, teknoloji, temsil, pazarlama prensipleri, imalat firmaları, façade, curtain wall, autonomy, production, technology, representation, marketing principles, manufacturing firms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezin amacı iç mekandaki işleve ve dış mekandaki kentsel dokuyabağlı ikili karakteri ile bir ara yüz olan mimari cephe oluşumunun yeniteknolojik gelişmelerle ve tasarım amaçları ile nasıl dönüşüme uğradığınıincelemektir. Bu amaca sırasıyla üç adımda ulaşılmıştır: ?Cephe, özelliklerive zaman içindeki oluşum sürecinin analiz edilmesi?, ?bu analiz ile Levent-Maslak alanındaki yüksek ofis binalarını cephe oluşumunun incelemesi?, ve?bu oluşumunun nedenini bulmak için cephe imalat firmalarının çalışmaprensiplerinin ve pazarlama yaklaşımlarının incelenmesi.?İlk olarak, cephe tanımına ve özelliklerine odaklanılmıştır. Çalışmazaman içerisinde dış yüzeyin özerk karakterini edinme süreciniincelemektedir. Daha sonra, bu süreç Türkiye bağlamında, Levent-Maslakalanı içerisinde incelenir. Bu anlamda tez giydirme cephe sistemindeki teknikgelişmeler ve tanımlamalar ile fiziksel özerkliğin kazanıldığı özgür-cepheuygulamasının cepheyi daha çok bir imalat elemanına dönüştürdüğünüanaliz eder. Teknik kullanılabilirliğin yanında yeni malzemelerin temsilikaliteleri özgür-cephenin bu üretime dayalı karakterini daha temsilikarakterli obje-cepheye dönüştürmektedir. Son olarak, çalışma yeni sisteminteknik bilgisinin imalat firmalarına mimar yerine cepheyi oluşturma yetkisininasıl sağladığını araştırmaktadır. Böylece, günümüzde mimarın cepheoluşumundaki değişen rolü cephe üretim firmalarının çalışma prensiplerineve pazarlama yaklaşımlarına dayandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to examine how the formation of façades, that is, theinterface with a dual response both to interior functioning and exterior urbanfabric, is separated from the totality of architectural design by newtechnological developments and design intentions. This aim is accomplishedin three sections, respectively: ?analysis of the façade, the properties andformation process in time?; ?examining the façade formation of the high-riseoffice buildings in Levent-Maslak area in respect to the analysis? and?examining the working principles and marketing attitudes of façademanufacturing firms in terms of their role in façade formation.?The focus is on the description of a façade and the process thatgenerated the autonomy in time is examined. In this sense, the thesisanalyzes that the `free-façade? application, by which physical autonomy istotally gained, transforms the façade to a ?production element? by using thetechnological developments and specifications of curtain-wall system in theTurkish context, in particular in Levent-Maslak area. Besides the technicalavailability, the representational qualities of the new materials transform thisproduction based character of the free-façade to a more representationalcharacter as an ?object-façade.? Finally, the study investigates how thetechnical knowledge inherent in the new façade systems gives the authority,in formation process of façades, to the manufacturing firms instead of thearchitect. It is therefore stressed that the changing role of the architect in theformation process of façades is often based on the working principles andmarketing attitudes of façade manufacturing firms at present.