Architecture and public dialogue: An evaluation of the role of architecture centers
Mimarlık ve toplum diyaloğu: Mimarlık merkezlerinin rolü üzerine bir değerlendire
  1. Tez No: 167244
  2. Yazar: BUKET DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık Merkezleri, Mimarlık Kurumlan, Mimarlık ve Toplum Diyalogu, İş birliği, Halkın Katılımı vıı, Architecture Centers, Architectural Institutions, Architecture and Public Dialogue, Collaboration, Public Participation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET MİMARLIK VE TOPLUM DİYALOGU: MİMARLIK MERKEZLERİNİN ROLÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Demirel, Buket Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mualla Erkılıç Ocak 2005, 129 sayfa Bu tez, mimarlık kurumlarının mimarlık-toplum diyalogu ile ilgili görüşlerindeki dönüşümü tarihsel bir perspektifle ortaya koyuyor. Burada bahsedilen“mimarlık-toplum diyaloğu”ndan mimar-müşteri arasındaki karşılıklı diyalog ve genel olarak mimarlık ve toplum arasındaki etkileşim kastedilmektedir. Bu tez, mimarlık kurumlarının kendi görev alanlarına bakışındaki dönüşümün etkisiyle mimarlık merkezi fenomeninin ortaya çıktığım ortaya koymaktadır. Mimarlık kurumlanmn görev alam; mimar-müşteri ilişkisini teknik bir hizmet olarak görerek, mesleki uygulamaların meslek ahlakıyla dürüst ve kaliteli bir şekilde yerine getirilmesinin topluma garantisini vermeleri, bunu da mümkün olduğunca mimarın sanatsal ideallerinden taviz vermeden gerçekleştirmeleri doğrultusunda tanımlanıyordu. Bu dönüşüm; mimarlık vıkurumlarının izlediği bu tutumun ötesinde hem toplum, hem de mimarlar açısından farkındalık, erişilebilirlik, katılım ve ortak çalışmaların yürütülmesinin fiziksel çevrenin kalitesini ve yaşam kalitesini arttırmadaki önemini kavramaları ve benimsemeleri olarak tarif edilmektedir. Bu tezin amacı, mimarlık merkezlerinin mimarlık-toplum diyalogunun toplum ve mimarlık arasında kültürel diyalektik anlamında iki yönlü etkileşim olarak kurulmasındaki rolünü değerlendirmektir. Bu tezde, bu yeni görev alanını üstlenen bir mimarlık kurumunun“mimarlık merkezi”olarak -İngiltere, İskoçya ve Hollanda gibi bazı ülkelerde- adlandırıldığı görüşüne varılmaktadır. Bu ülkelerde bulunan bazı mimarlık merkezi örnekleri analitik bir araştırmayla incelenmiştir. Buna ilaveten, mimarlık kurumlarının kendi görev alanlarına ilişkin görüşlerindeki dönüşümün ışığında, Mimarlar Odası'nın da son zamanlarda (özellikle 1980 sonrası) üstlendiği görevleri bu tezde incelenmiştir. Bunun yanı sıra, Arkitera Mimarlık Merkezi de bu görevleri üstlenen kurumlardan biri olma yolunda ipuçları gösterdiği için, Türkiye' den bir mimarlık merkezi örneği olarak ele alınmıştır. Bu tezde, mimarlık merkezlerinin bir model olarak alınıp, çalışmalarının analiz edilmesi yoluyla mimarlık kurumlarının mimarlık-toplum diyalogunun iki yönlü bir etkileşim olarak algılanmasında anahtar bir görev üstlenmiş bir konumda yer alacakları sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURE AND PUBLIC DIALOGUE: AN EVALUATION OF THE ROLE OF ARCHITECTURE CENTERS Demirel, Buket M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mualla Erkılıç January 2005, 129 pages This thesis points out the transformation in the visions of architectural institutions about“architecture-public dialogue,”the interrelations of architect-client to architecture-the public, in a historical perspective. This thesis states that architecture center as a phenomenon has emerged with the transformation of the consideration of the functions of architectural institutions from merely guaranteeing competence and integrity -seeing the architect-client relation as providing a technical service as well as maintaining artistic autonomy- to stimulating awareness, accessibility, participation and collaboration of both professionals and the public, in order to achieve increasing the quality of built environment and the quality of life. This thesis aims to make an evaluation of the role of architecture centers in that stimulating importance of the formation of architecture-public dialogue as a two way interaction between architecture and IVthe public in a cultural dialectical sense, and achieving this formation. This thesis will come to the point in that an architectural institute that has undertaken these new functions is named as“architecture center,”in some countries such as England, Scotland and the Netherlands. Some of the architecture centers in these counties are analyzed by means of an analytical survey. In addition, -especially after 1980s- the recently undertaken functions of the Chamber of Architects of Turkey are analyzed in light of the transformation in the visions of architectural institutions in the world. Seeing that, Arkitera Architecture Center gives the signs of undertaking these functions, it is analyzed as an example of an architecture center from Turkey. This thesis concludes that architectural institutions will have undertaken a key role in the formation of architecture-public dialogue as a two way interaction by means of analyzing the studies of architecture centers as a model.