Exploring the relationship between the socio-economic structure and some topographic variables in Çankırı
Çankırı'da sosyo-ekonomik yapı ve bazı topografik değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 153437
  2. Yazar: NACİ DİLEKLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM DÜZGÜN, YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ SÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Mekansal İstatistik, Sosyo-ekonomik yapı, Çevresel Faktörler, Çankırı vıı, GIS, Spatial Statistics, Socio-economic status, Environmental Factors, Çankırı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
oz ÇANKIRI'DA S OSYO- EKONOMİK YAPI VE BAZI TOPOGRAFİK DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Dilekli, Naci Yüksek Lisans, Jeodezi Ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Şebnem Düzgün Ortak Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. M. Lütfi Süzen Temmuz 2004, 159 sayfa Bu çalışma Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve mekansal istatistik yöntemleri kullanarak sosyo-ekonomik statü ve bazı topografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem, Ankara'nın kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir alanı kapsayan Çankırı ilinin 331 köy yerleşkesinde uygulanmıştır. Sosyo-ekonomik statü göstergesini elde etmek için 195 değişken kullanılmıştır, öncelikle bütün değişkenler üç grup altında toplanmıştır. Temel Bileşenler Analizi sosyo-ekonomik statü göstergesi elde etmek için kullanılmıştır. Doğal fiziksel yapıyı temsil eden parametreler; her yerleşim birimi için, ortalama eğim, ortalama yükseklik, bakı skoru, ve yüksek kabiliyetli toprağın toplamdaki oranıdır. Veri koroplet, kartogram ve 3 boyutlu sembollerle görselleştirilmiştir. Sonrasında, korelog ramlar, mekansal hareketli ortalama ve coğrafi ağırlıklı regresyon analizi ile incelenmiştir. Son olarak veri lineer mekansal olmayan regresyon ve mekansal regresyon ile modellenmiştir. Modelleme işleminde vıbağımlı değişken sosyo-ekonomik statü, bağımsız değişkenler ise doğal yapı parametreleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORING THE RELATIONSHIP BETWEEN THE SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE AND SOME TOPOGRAPHIC VARIABLES IN ÇANKIRI Dilekli, Naci M. Sc. Department of Geodetic and Geographical Information Technologies Supervisor: Assistant Prof. Dr. Şebnem Düzgün Co-supervisor: Assistant Prof. Dr. H. Lütfi Süzen July 2004, 159 Pages This study aims to develop a method to investigate the relationship between socio-economic status of village settlements and some topographic variables using geographical information systems (GIS) and spatial statistical methods. The study area is Çankırı province, a mountainous region that lays at the northeast of Ankara. 331 villages represented by areal units are used in this study. 1 95 variables are used to extract a single socio-economic status indicator. First, all the variables are divided under three groups, namely economic, social and service. Principal Components Analysis (PCA) is used to construct an index indicating socio-economic status. The parameters that represent natural environment are; mean elevation, mean slope, mean aspect and the ratio of high quality soil in the total area, for each settlement unit. The data is visualized IVby choropleth, cartogram and 3D techniques. Then it is explored by using correlograms, spatial moving averages and geographically weighted regression (GWR). Finally linear non-spatial regression and spatial regression methods are utilized in order to establish a relation between the socio-economic status and environmental parameters.