Optimization of a regeneration and transformation system for lentil (Lens culinaris M.,cv.Sultan-I) cetyledonary petioles and epicoyyls
Mercimek kotiledon petiollerinde rejenerasyon ve transformasyon sistemlerinin optimizasyonu
- Tez No: 153436
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, YRD. DOÇ. DR. FÜSUN İNCİ EYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, indirekt organogenesis, kotiledon petiolü, epikotil, Agrobacterium tumefaciens, Lentil, indirect organogenesis, cotyledonary petiole, epicotyl, Agrobacterium tumefaciens
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada mercimek {Lens culinaris Medik.) kotiledon petiolü ve epikotil dokularının transformasyonu ve indirekt organogenesis yolu ile rejenerasyonu incelenmiştir. Farklı bitki büyüme düzenleyicileri kompozisyonuna sahip sekiz farklı besiyerinin kallus oluşturma kapasiteleri araştırılmıştır. Test edilen besiyerlerinden iki tanesi dışında hepsi % 80'den fazla kallus oluşturmuştur. Oluşan kalluslar dokuz VIfarklı besiyerine aktarılarak sürgün verme kapasiteleri test edilmiştir. Sadece besi yeri H'de (1 mg/L Zeatin ribosid + 1 mg/L Naftala asetik asid) oluşan kalluslar %5 ile 40 arasında değişen oranlarda sürgün vermiştir. Bitki büyüme düzenleyicisi içermeyen MS bazlı ortam % 40 ile en çok sürgün veren besiyeri olarak bulunmuştur. Bunun yanında epikotil dokusunun kallus oluşturma kapasitesi beş farklı besiyerinde araştırılmış ve oluşan kalluslar üç farklı besiyerinde sürgün verme kapasitesi için test edilmiştir. Bütün besiyerleri % 90 kallus oluşturmuş. Sadece besiyeri H'de oluşan kalluslar % 6 ile 26 arasında değişen oranlarda sürgün vermiştir. Kotiledon petiollerinin somatik embriyogenezi için öncül çalışmalar yapılmıştır. Salisilik asidin somatik embriyogenez üstündeki etkileri ayrıca araştırılmıştır. Salisilik asidin 200uM derişimde embriyo oranını % 25 arttırdığı ve nekrozu %24 düşürdüğü görülmüştür. Buna karşın hiçbir globüler ve kalp-şekilli embriyo rej enere olmamıştır. Kök, sürgün ucu ve kotiledon petiollerinin geçici GUS ifadeleri verimi Agrobacerium-yollu transformasyon sonrası test edilmiştir. Transfromasyon oranlan kotiledon petiolünde %26; sürgün ucunda %74 ve köklerde %38 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, optimization of a transformation and regeneration system via indirect organogenesis in cotyledonary petiole tissue of lentil {Lens culinaris Medik.) was investigated. Eight different medium types differing in their plant growth regulator compositions were employed to examine the callus induction potency of cotyledonary petiole. Except two, all other tested medium yielded more than 80% callus induction. Nine different medium types were studied to test the potencies of callus structures for shoot induction. Only the callus induced in medium H (1 mg/L Zeatin riboside + 1 mg/L Naphthalane acetic acid) yielded shoots at 8 to 40 % IVfrequency. The most responsive medium was MS basal medium with no growth regulators. Also five and three different medium types were employed to examine callus induction potency of epicotyl tissues respectively. Each medium type yielded 90% callus induction. Only the callus induced in medium H yielded shoots At 6 to 26% frequency. Preliminary studies were carried out for somatic embryogenesis in cotyledonary petiole. Effects of salicylic acid on somatic embryogenesis were also investigated. Salicylic acid at 200uM was found to enhance the percentage of somatic embryos by 25 % and reduce the necrosis 24 %. However none of the globular and heart shape embryos were able to regenerate. Transient GUS expression efficiencies of roots, shoot tips, and cotyledonary petioles were tested after Agrobacterium-mediated transformation. Transformation frequencies were 26, 74, and 38 % for cotyledonary petiole, shoot tips, and roots respectively.