Factors affecting preservice mathematics teachers' decisions on probability teaching
Matematik öğrtmen adaylarının olasılık öğretimi ile ilgili düşüncelerinin etkileyen faktörler
- Tez No: 153462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretmen Adayı, Olasılık, Kavram Yanılgısı, Cinsiyet, Tutum, öğretim vıı
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ OLASILIK ÖĞRETİMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÖZAYTABAK, Emel Yüksek Lisans Tezi, Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Safüre BULUT Ağustos 2004, 83 sayfa Bu çalışmanın amacı matematik öğretmen adaylarının olasılık öğretimi hakkındaki düşüncelerini etkileyen faktörleri incelemektir. Çalışmanın örneklemi Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesindeki 248 hizmet öncesi matematik öğretmenidir. Cinsiyete göre kız ve erkek sayılan sırasıyla 170 ve 78 dir. Gerekli verileri toplamak amacıyla şu veri toplama araçları kullanılmıştır: (1) Olasılık Başarı Testi; (2) Olasılık Kavram Yanılgısı Testi; (3) Olasılık Öğretimine Yönelik Tutum Ölçeği; (4) Olasılık Konusuna Yönelik Tutum Ölçeği. Üçüncü ölçme aracı araştırmacı tarafından geliştirilip, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır. Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinden 12 öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS ve niteliksel analiz teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan şunları göstermektedir: Matematik öğretmen adaylarının olasılık öğretimini etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler olasılığa karşı tutumları,olasılık başarılan, kavram yanılgılandır. Katılımcılar, cinsiyetin olasılık öğretimi hakkındaki düşüncelerine bir etkisi olduğunu düşünmemektedirler. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS AFFECTING PRESERVICES MATHEMATICS TEACHERS' DECISIONS ON PROBABILITY TEACHING ÖZAYTABAK, Emel M. S. Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Safure BULUT August 2004, 83 pages The purpose of this study was to examine the factors affecting preservice mathematics teachers' decisions on probability teaching. The sample of the study was 248 preservice mathematics teachers from Gazi University, Hacettepe University, and Middle East Technical University. According to the gender the number of females and males were 170 and 78 respectively. To obtain necessary data for the study, the following measuring instruments were used: (1) Probability Achievement Test (PAT); (2) Probability Misconception Test (PMT); (3) Attitude toward Probability Teaching Scale (APTS); (4) Attitude toward Probability Scale (APS). Only the third measuring instrument was developed and its reliability and validity was tested by the researcher. An interview was done with 12 preservice mathematics teachers from Gazi University, Hacettepe University, and Middle East Technical University. The data of the study were analyzed by using SPSS and with qualitative techniques. IVThe results of the study demonstrated that there are some factors affecting preservice mathematics teachers' decisions on probability teaching. These factors were their attitude toward probability, probability achievement and misconceptions. Subjects thought that gender would have no affect on their decision on probability teaching. KEYWORDS: Preservice Mathematics Teachers, Probability, Misconception, Gender, Attitude, Teaching