Cloning and characterization of industrially important alpha-galactosidase genes from the human pathogen aspergillus fumigatus
Alfa-galatosidaz genlerinin insan patojeni aspergillus fumigatusdan klonlaması ve karakterizasyonu
- Tez No: 153474
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: a-galaktosidaz, gen klonlama, Aspergillus fumigatus, enzim biyoteknolojisi vıı, a-galactosidase, cloning, Aspergillus fumigatus, enzyme biotechnology
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz ALFA-GALAKTOSİDAZ GENLERİNİN İNSAN PATOJENİ ASPERGILLUS FUMÎGATUSDAN KLONLANMASI VE KARAKTERİZASYONU Söyler, U.Betül Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Zümrüt Begüm ögel Yardımcı Tez Danışmam: Prof. Dr. Ufuk Bakır Haziran 2004, 110 sayfa Bu çalışmada, Aspergillus fumigatus JML 385708 a-galaktosidaz genlerinin moleküler klonlaması gerçekleştirilmiştir. İnsan patojeni A. fumigatus, özellikle bağışıklık sistemi zayıf düşmüş hastalan etkileyen fırsatçı ve saprofit bir küf türüdür. Bu organizma sıcaklığa dayanıklı olup a-galaktosidaz erıziminin iyi bir üreticisidir. Klonlama için iki ayrı deneysel strateji izlenmiştir. Önceki çalışmalarda oluşturulmuş olan A. fumigatus cDNA kütüphanesi, üç ayrı prob ile taranmış, fakat net bir sonuç elde edilememiştir. Bununla birlikte, kullanılan DNA problannm Trichoderma reesei a-galaktosidaz genine (agll) homolog olduğu bulunmuştur. A. fumigatus genom projesi tamamlandıktan sonra, daha önceki çalışmalarda saflaştınlmış ve karakterize edilmiş bir a-galaktosidazm amino asit dizilimine homoloji gösteren bölgeler A. fumigatus genomunda araştırılmıştır. Bu bölgelere özgül primerler tasarlanarak, polimeraz zincir reaksiyon klonlama çalışmaları VIyürütülmüştür. Bu şekilde, iki farklı a-galaktosidaz geni, aglA ve aglB, özgül primerlerle çoğaltılmış, dizilim analizi gerçekleştirilmiş, pUC19 vekörüne bağlanmış ve E. coliXLl Blue MRF'de klonlanmıştır. aglB geni 1684 baz çiftinden oluşup, altı introna sahiptir. Gen, 22 amino asittik sinyal sekansma ve olası dört N-glikolizasyon bölgesine sahip, 447 amino asittik bir proteini kodlamaktadır. aglA geni 1599 baz çiftinden oluşmuş olup, intron içermemektedir. Gen, 21 amino asittik kısmı sinyal sekansı olmak üzere 532 amino asittik bir proteini kodlamaktadır ve olası dört N- glikolizasyon bölgesine sahiptir. a-Galaktosidaz genlerinin klonlanması, enzimin GRAS bir mikroorganizmada yüksek düzeyde ekspresyonunu sağlamak yönünde atılmış bir ilk adımı teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT. CLONING AND CHARACTERIZATION OF INDUSTRIALLY IMPORTANT ALPHA-GALACTOSIDASE GENES FROM THE HUMAN PATHOGEN ASPERGILLUS FUMJGATUS Söyler, U.Betiil M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel Co-Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Bakır June 2004, 110 pages In this study, molecular cloning studies were performed on the a- galactosidase genes of Aspergillus fumigatus Dvfl 385708. This organism is an opportunistic saprophytic fungus and a human pathogen, mainly affecting immunocompromised patients. A. fumigatus is a thermotolerant fungus and can efficiently produce thermostable a-gaJactosidase. Two different cloning strategies were undertaken in this study. A. fumigatus cDNA library, prepared previously, was screened with three different probes. No net results were obtained from these screenings. However, the DNA probes used were shown to be homologous to the a- galactosidase gene (agll) of Trichoderma reesei. After the completion of the genome project of A. fumigatus, regions with homology to a-galactosidase genes IVwere searched on the genome of A. fumigatus. PCR-based cloning studies were performed by designing specific primers for these regions. Two a-galactosidase genes, namely aglA and agIB were amplified with these specific primers, sequenced, and ligated to vector pUC19. The recombinant plasmid was then used to transform E. coli XL1 Blue MRF cells. agIB gene consists of an open reading frame of 1684 bp containing six introns. The gene encodes a protein of 447 amino acids with a signal sequence of 22 amino acids and four N-glycosylation sites. aglA gene has an open reading frame of 1599 bp without introns. The gene encodes a protein of 532 amino acids with a putative signal sequence of 21 amino acids and four putative N-glycosylation sites. Cloning of a-galactosidase genes represents a first step towards the high level expression of these enzymes in a GRAS host.