Generalized beam angle statistics for shape description
Şekil betimlemek için genelleştirilmiş kerteriz açısı istatistikleri
  1. Tez No: 153484
  2. Yazar: ÖMER ÖNDER TOLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ TÜNAY YARMAN VURAL, DR. NAFİZ ARICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Şekil Tanıma, Kerteriz Açısı İstatistikleri, Genelleştirilmiş Kert eriz Açısı İstatistikleri, Eşleştirme Algoritması vu, Shape Recognition, Beam Angle Statistics, Generalized Beam Angle Statis tics, Matching Algorithm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz ŞEKİL BETİMLEMEK İÇİN GENELLEŞTİRİLMİŞ KERTERİZ AÇISI İSTATİSTİKLERİ Tola, Ömer Önder Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fatoş Yarman - Vural Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Nafiz Arıca Ağustos 2004, 84 sayfa Bu tezde, bir şablon şekli tek bir nesne içeren bir imgede bulmak için yeni bir şekil be- timleyicisi ve çizgeye dayanan bir eşleştirme algoritması önerilmektedir. Genelleştirilmiş Kerteriz Açısı İstatistikleri, GKAİ adını verdiğimiz bu şekil betimleyicisi daha önce önerilen ve bir sınır tabanlı şekil betimleyicisi olan, Kerteriz Açısı İstatistikleri, KAİ'nin genelleştirilmesi ile elde edilmiştir [5]. GKAİ, KAİ'yi parametrik sınırlara gerek duy madan bir sınır noktasının öznitelik vektörünü hesaplayacan şekilde geliştirir. Böylece, resimdeki şekil sınırlarını var olan yöntemlerle elde etmek mümkün olmasa dahi, birey sel bir kenar pikselini şablon şeklin bir sınır noktasıyla eşleştirmek mümkün olur. Bir şablon şekil verildiğinde, eşleştirme algoritması, şablon şeklin örneklenmiş sınır noktaları ile sorgu imgesinin kenarları arasındaki eşleşme problemini kenarların GKAİ öznitelik vektörleri ve uzaysal bilgisini kullanarak çözer. Eşleştirme çizgesi, eşleşme problemini temsil eder ve bu çizge üzerindeki en uygun yol problemin çözümü verir. En uygun yol, dinamik programlama yaklaşımına dayanan polinom zamanlı bir algoritma ile bulunur. Yapılan deneylerde, önerilen şekil betimleyicisinin çok güçlü olduğunu ve eşleştirme algoritmasının çeşitli dönüşüm ve gürültü tipleri altında bir şablon şekli kenarları vitaranmış bir imge içerisinde tespit edebildiğini gösteriyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERALIZED BEAM ANGLE STATISTICS FOR SHAPE DESCRIPTION Tola, Ömer Önder M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatoş Yarman - Vural Co-Supervisor: Dr. Nafiz Arıca August 2004, 84 pages In this thesis, we introduce a new shape descriptor and a graph based matching algorithm to detect a template shape in an image that contains a single object. The shape descriptor, Generalized Beam Angle Statistics, GBAS is obtained with the generalization of the boundary based shape descriptor, Beam Angle Statistics, BAS [5]. GBAS improves BAS so that it can compute the feature vector of a boundary point without the requirement of the parametric boundary representation. This way, it can be used in matching an individual edge pixel with a boundary point of template shape, even if it is not possible to extract the shape boundary in the image with the available techniques. Given a template shape, the matching algorithm solves the correspondence prob lem between the sampled boundary points of the template and the edges of the query image, using the GBAS feature vectors and the spatial information of edges. The match graph represents the correspondence problem and the optimum path on this graph gives the solution of it. Optimum path is found using a polynomial time algo rithm that is based on the dynamic programming approach. In the experiments, we show that the proposed shape descriptor is very powerful and the matching algorithm is capable of detecting a template shape in edge detected IVimages under a variety of transformations and noise.