Neotectonics and evolution of the Eskipazar Basin, Karabük-Turkey
Eskipazar Havzasının evrimi ve neotekniği, Karabük-Türkiye
  1. Tez No: 153488
  2. Yazar: BERK BİRYOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: neotektonik, Eskipazar baseni, doğrultu atımlı fay, sismik aktivite vii, neotectonic, strike-slip fault, seismicity, Eskipazar Basin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZ Eskipazar Havzasının Evrimi ve Neotektoniği, Karabük - Türkiye Biryol, C. Berk Yüksek Lisans Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali Koçyiğit Temmuz 2004, 124 sayfa Çalışma alanı olan Eskipazar Havzası, Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin batısında yer almaktadır. Havza 3-5 km genişliğinde, 10 km uzunluğunda düzensiz, doğrultu atımlı ve verev atımlı faylar tarafında sınırlandırılan KB-GD yönelimli bir basendir. Eskipazar Havzası çok genç çökellere sahip ve gelişimini aktif olarak devam ettiren, aynı zamanda bunların altında daha yaşlı çökellerin bulunduğu bir havza olarak tanımlanır. Bu iki farklı birim farklı tektonik rejimlerin kontrolü altında oluşmuştur, ve bu rejimler paleotektonik ve neotektonik rejimler olarak adlandırılır. Basenin en son paleotektonik çökeli Eskipazar formasyonunun gölsel - karasal çökelidir. Bu formasyon, neotektonik birimler olan Budaklar, Karkın ve İmanlar formasyonu tarafından uyumsuz olarak örtülürler. Aynı zamanda paleotektonik ve neotektonik birimler arasındaki uyumsuzluk neotektonik ve paleotektonik periodlar arasındaki değişim zamanını temsil ederler. Böylelikle, çalışma alanındaki doğrultu atımlı neotektonik rejimin oluşum yaşı Geç Pliyosen (-2.6 My) olarak ifade edilebilir. Eskipazar basenini sınırlayan faylar, Kadılar fay seti, Beytarla fay zonu, Budaklar fay seti, Arslanlar fay seti, Dibek fayı, Karkın fayı, Boztepe fayı ve Acısu fayıdır. Bu bölgedeki yapıların fay sarplıkları çok iyi korunmuştur. Fayların topografik ve morfolojik belirtileri ve bunların, bölgenin stres dağılımıyla olan geometrik ilişkisi, bu fayların normal vibileşene sahip doğrultu atımlı faylar olduğuna işaret eder. Fakat, Kadılar fay seti bunlardan değişik bir karaktere sahip basenin batı kenarını kontrol eden verev atımlı normal fay özelliği gösteren önemli bir faydır. Çalışma alanının içinde ve civarındaki, uzun süreli sismik aktivite ve bunların episantır dağılımı Eskipazar Havzasında sismik bir sessizlik döneminin hüküm sürdüğünü morfotektonik belirtiler ise basendeki fayların aktif olduğunu gösterirler. Bölgedeki bir çok yerleşim alanı heyelan tehlikesi taşıyan, gevşek tutturulmuş Eskipazar formasyonu üzerinde inşa edildiği için oluşacak deprem zararlarına açıktır. Dolayısıyla, yapılar ve yerleşim alanları aktif faylardan daha uzak ve sağlam zeminli bölgelere inşa edilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Neotectonics and Evolution of the Eskipazar Basin, Karabük - Turkey Biryol, C. Berk M. Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Koçyiğit July 2004, 124 pages Study area, the Eskipazar Basin, is located in the western part of the North Anatolian Fault System. It is a 3-5 km wide, 10 km long and NW- SE trending depression, bounded by a complex array of oblique-slip normal faults and strike-slip faults. The Eskipazar Basin is interpreted to be a superimposed basin. The basin fill is composed of two different units deposited under the control of different tectonic regimes, namely the paleotectonic and the neotectonic regimes. The latest paleotectonic fill of the basin is the fluvio-lacustrine deposits of the paleotectonic Eskipazar formation. This formation is unconformably overlain by a group of neotectonic units namely, the Budaklar, the Karkin and the İmanlar formations. The unconformity in between these paleotectonic and neotectonic units represents the time 1 interval during which the paleotectonic period comes to end and the neotectonic period started. Thus, onset age of the strike-slip neotectonic regime in the study area is Late Pliocene (-2.6 My). Common basin margin-bounding faults of the Eskipazar Basin are the Kadılar fault set, the Beytarla Fault Zone, the Budaklar fault set, the Arslanlar fault set, the Dibek fault, the Karkin fault, the Boztepe fault and the Acisu fault. These faults display well preserved fault scarps, in places. Morphological expressions of these faults and their geometrical relationships to regional stress system indicate that these faults are mostly IVstrike-slip faults with normal component. However the Kadılar fault set displays a different characteristic, being the major fault controlling the basin to the west and it is indeed an oblique slip normal fault. Long term seismicity and their epicentral distribution in and very close to the study area suggest that the Eskipazar basin is located in an area of seismic quiescence, nevertheless the morphotectonic expressions of the faults exposing in the basin suggest that these faults are active. Since the most of settlements are located on different lithologies of poorly consolidated deposits of the Eskipazar formation susceptible to landslides, the area is open to future earthquake hazard. Therefore, structures and settlements have to be constructed on strong ground away from active faults.